Mijn bibliotheek
Inloggen

Onthoud mijn klantnummer Let op: gebruik deze optie niet op een gedeelde of openbare computer.

PINcode vergeten?

Zoekfilters

Biografieën

Altijd al eens een kijkje in het leven van iemand anders willen nemen? Bibliotheek Den Haag heeft een schat aan biografieën in de collectie. Boeiende en waargebeurde verhalen die beschrijven hoe iemands leven eruit heeft gezien.

Verschillende soorten
Het woord biografie komt oorspronkelijk uit het Grieks. ‘Bios’ betekent ‘levensloop’ en ‘graphoo’, ‘schrijven’. De vroegste voorbeelden vinden we dan ook in de klassieke, Griekse literatuur. De eerste biografieën in Nederland komen uit de zeventiende eeuw. Een bekend voorbeeld is ‘Het leven van Michiel de Ruyter’ door Gerard Brandt. Sindsdien zijn er veel levensbeschrijvingen gepubliceerd. Over bekende personen uit de geschiedenis ( koninginnen, staatslieden, schrijvers, musici of kunstenaars), maar ook bijvoorbeeld over nog levende mensen. Een biografie is soms ook een spiegel van de tijd. Nelleke Noordervliet bijvoorbeeld geeft in ‘Altijd roomboter’ een beeld van de tijd van haar overgrootmoeder.

Waar?
De biografieën zijn te vinden bij het onderwerp waar de beschreven persoon zich mee bezig hield. Zo vindt u de biografie ‘Op zoek naar van Gogh’ bij de Nederlandse schilderkunst en ‘Nina Simone’ in de kast met jazzmuziek. Als u in de uitgebreide catalogus zoekt op ‘biografieën’ ziet u alle biografieën in alfabetische volgorde.

 

Bibliotheek Den Haag