Mijn bibliotheek
Inloggen

Onthoud mijn klantnummer Let op: gebruik deze optie niet op een gedeelde of openbare computer.

PINcode vergeten?

Zoekfilters

Collectie over Ypenburg

Het gebied Ypenburg heeft een bijzondere geschiedenis. Daarin spelen vier onderwerpen de hoofdrol: het vliegveld, de Tweede Wereldoorlog, archeologie en vinexarchitectuur. Al deze onderwerpen komen terug in de boeken, films en artikelen van de collectie Ypenburgiana, in bibliotheek Ypenburg.

Het vliegveld
Het vliegveld werd in 1936 gebouwd als sportvliegveld. Door de strategische ligging vlak bij de residentie Den Haag veranderde het al snel in een militair vliegveld. Op 10 mei 1940 vielen de Duitsers het aan, maar verloren de slag na een hevige strijd. Door slechte communicatie dachten de Engelsen dat de Duiters het vliegveld in handen hadden gekregen. Daarom bombardeerden zij het de dag erna. Dit drama wordt nog elk jaar herdacht.

Na de oorlog
Het vliegveld is na de oorlog weer opgebouwd. Een aantal jaren fungeerde het als vliegveld voor koninklijke gasten en andere belangrijke personen die Nederland bezochten. Ook vonden de zogenaamde ILSY’s plaats: de Internationale Luchtvaart Show Ypenburg.

Archeologie
In 1992 moest het vliegveld plaatsmaken voor een nieuwe Haagse woonwijk. Bij de sloop troffen de werkers een 5500 jaar oud grafveld aan, en later andere archeologische vondsten, waaronder voorwerpen en aanwijzingen voor nederzettingen.

Vinex
De vinexarchitectuur van de Haagse woonwijk Ypenburg heeft nationaal en internationaal de aandacht getrokken. Tot aan de New York Times toe. Alle reden dat deze architectuur niet ontbreekt in de collectie Ypenburgiana.

 


 


Bibliotheek Den Haag