Mijn bibliotheek
Inloggen

Onthoud mijn klantnummer Let op: gebruik deze optie niet op een gedeelde of openbare computer.

PINcode vergeten?

Zoekfilters

Dag van de Haagse Herinneringen

Dag van de Haagse Herinneringen

Op de website van Haagse Herinneringen zijn de verhalen opgeslagen die Hagenaars en Hagenezen elkaar hebben verteld aan Verhalentafels. Herinneringen over specifieke onderwerpen. Sinds 2006 zijn er al meer dan dertig Verhalentafels geweest.

Op maandagmiddag 8 oktober, tijdens de Maand van de Geschiedenis, bieden we u een afwisselend programma aan rond Haagse Herinneringen. De Maand van de Geschiedenis staat dit jaar in het teken van opstand. Wat weet u nog van 1968 een jaar waarin alles leek te veranderen?

Luister naar twee interessante inleidingen en kies een van de workshops. U bent van harte welkom in de Centrale Bibliotheek (Studio B), de toegang is gratis!

Programma (onder voorbehoud)

13.00 uur    Welkom
13.05 uur    1968 een jaar van revolutie, lezing Roel Janssen
13.50 uur    Vrouwen in opstand, lezing Tonnie Pauw-Meerman
14.35 uur    Deelsessie naar keuze
        Keuze 1: Maak een Loesje-poster (workshop)
        Keuze 2: 1968 kleurrijke muziektrip (incl. popquiz) met reisgids Stan Rijven 
        Keuze 3: Trip down memory lane – herinneringen aan het Haagse uitgaansleven
        Keuze 4: Het recht op protest en andere grondrechten (wandeling ProDemos)        
16.05        Napraten met een hapje en een drankje        
        Doorlopend informatiemarkt

Lezing Roel Janssen: 1968 een jaar van revolutie

1968 is een kanteljaar: alles lijkt mogelijk. Wereldwijd komen jongeren dan ook in opstand tegen de gevestigde orde. Het is het jaar van de Meirevolutie in Parijs, de Praagse Lente in Tsjecho-Slowakije, het wereldwijde verzet tegen de Amerikaanse betrokkenheid bij de oorlog in Vietnam, het bloedbad van My Lai, de moorden op Martin Luther King en Robert Kennedy, de Yippies bij de Democratische Conventie in Chicago, het ‘bloedbad van Tlatelolco’ en de zwarte handschoenen bij de Olympische Spelen in Mexico. Roel Janssen geeft een overzicht en belicht de ontwikkelingen in Den Haag. Janssen is financieel-economisch journalist en schrijver van non-fictie en spannende boeken. Hij schreef onder andere het boek 1968 You Say You Want a Revolution.

Lezing Tonnie Pauw-Meerman: vrouwen in opstand

De tweede feministische golf in Nederland ontstond eind jaren zestig. In 1968 werd de actiegroep Man Vrouw Maatschappij (MVM) opgericht, in 1969 gevolgd door de actiegroep Dolle Mina. Dit was, in het begin, een beweging voor vrouwen en mannen en er werd gestreden voor een andere maatschappij met gelijke kansen voor iedereen en onafhankelijk van sekse. Dit wilden zij bereiken door vooral acties te voeren aan de hand van concrete onderwerpen. Zo was een van de belangrijkste strijdpunten het recht op abortus voor alle vrouwen: "Baas in eigen buik". Den Haag kreeg in 1970 een eigen afdeling van Dolle Mina.  In het eerste jaar werden vele Haagse acties gevoerd, zoals de bezetting van Herensociëteit De Witte,  protesten tegen de aanleg van de "Duinweg" en tegen de Miss Scheveningen verkiezing. Ook het Werkende Wijven Plan is door Dolle Mina Den Haag opgezet. In acties werden punten met betrekking tot de positie van de werkende vrouw aan de orde gesteld, bijvoorbeeld gratis crèches, gelijke beloning voor man en vrouw en volwaardig parttime werk.

Tonnie Pauw-Meerman is een van de Haagse Dolle Mina’s van het eerste uur.

Keuze 1: Maak een Loesje-poster (workshop)

Iedereen heeft invloed. Maar hoe krijg je die? Posters maken is Loesjes antwoord. Een Loesje-poster is eenvoudig, direct, te zien op straat of op sociale media. Het recht op de vrijheid van meningsuiting is er niet voor niks. Daar voegt Loesje het recht op meningsvorming en meningsverandering aan toe. Leren op een positieve manier naar onderwerpen te kijken. In de workshop maken we een Loesje-poster tegen de achtergrond van 1968.

Keuze 2: 1968 kleurrijke muziektrip (incl. popquiz) met reisgids Stan Rijven

In de jaren '60 is Den Haag enerzijds nog een stad ‘op stand’, anderzijds beleeft zij een muzikale opstand. In de aanloop naar 1968 transformeert een unieke mix van muziek, media en meeting places de Hofstad tot Beatstad. Vanaf 1968 neemt ‘Magies Sentrum’ Amsterdam die leidende rol in de Nederlandse popcultuur geleidelijk over. Popjournalist en -historicus Rijven was erbij. Hij neemt u via een muzikale groepsreis mee terug in de tijd. Voor de pauze verblijven we in 60-ies van Den Haag, daarna gaan we aan de hand van een popquiz langs Londen, Parijs en San Francisco: steden die de opstandige sound van 1968 mede bepaalden. Incl. mooie prijzen!
Stan Rijven (Den Haag, 1949) is muziekpublicist, dj en cultuur aanjager. Sinds 1971 actief als dj, vanaf 1979 als popkriticus (o.a. Trouw) en programmamaker (AVRO, IKON, VPRO). Hij richtte PAN (Pop Archief Nederland, 1989) op, co-organiseerde de 1e expo over de Vaderlandse popgeschiedenis (Museon, 1991) en was curator van de tentoonstelling  ‘Back Home, 50 jr Golden Earring’ (Haags Historisch Museum, 2012).

Keuze 3: Trip down memory lane – herinneringen aan het Haagse uitgaansleven
Uitgaan in Den Haag, jaren zestig. Wat herinnert u zich nog? Het Haags Historisch Museum vindt het belangrijk om persoonlijke verhalen te verzamelen en te delen, bijvoorbeeld in tentoonstellingen. Soms zijn de verhalen zelfs een inspiratiebron voor tentoonstellingen. Tijdens deze workshop neemt een museummedewerker u mee terug in het Haagse uitgaansleven van de jaren zestig en worden herinneringen aan deze tijd gedeeld. Heeft u nog een voorwerp met een speciale herinnering, zoals een foto of kledingstuk? Breng het mee naar de workshop!

Keuze 4:  Het recht op protest en andere grondrechten: wandeling o.l.v. gids ProDemos   

In artikel 9 van de Grondwet is het recht tot vergadering en betoging vastgelegd. In de wandeling ‘het Haagse Grondwetpad’ komt u langs meerdere plekken die verband houden met artikelen uit de Grondwet. Zo wordt Den Haag als centrum van de Nederlandse constitutie ineens een stuk zichtbaarder!
ProDemos is het ‘Huis voor democratie en rechtsstaat’. ProDemos legt uit wat de spelregels zijn van de democratie en de rechtsstaat en laat zien wat je zelf kunt doen om invloed uit te oefenen – in de gemeente, het waterschap, de provincie, het land en Europa.

Reserveren

De toegang is gratis, wel reserveren via saskia.kuus@denhaag.nl. Geeft u bij het aanmelden de deelsessie van uw keuze aan (bij sommige deelsessies geldt een maximaal aantal deelnemers). Uw aanmelding is definitief na een bevestiging van ons.
Bibliotheek Den Haag biedt u deze Dag van de Haagse Herinneringen aan, samen met  het Haags Gemeentearchief en het Haags Historisch Museum.
www.haagseherinneringen.nl

21 augustus 1968: Demonstratie bij de Russische ambassade aan de Andries Bickerweg tegen de inval van de Warschau-Pactlanden in Tsjechoslowakije 21 augustus 1968: Demonstratie bij de Russische ambassade aan de Andries Bickerweg tegen de inval van de Warschau-Pactlanden in Tsjechoslowakije - fotograaf:Stokvis (Collectie HGA)
Bibliotheek Den Haag