Mijn bibliotheek
Inloggen

Onthoud mijn klantnummer Let op: gebruik deze optie niet op een gedeelde of openbare computer.

PINcode vergeten?

Zoekfilters

Dansen met de vijand

‘Dansen met de vijand’ is het levensverhaal van Roosje Glaser (1914-2000).

Haar leven wordt gekenmerkt door één grote passie: dans. Roosje is een vrijgevochten vrouw: mooi, sportief, uitdagend, intelligent en ambitieus. Ondanks de anti-Joodse maatregelen weet Roosje haar leven en haar befaamde dans school lang overeind te houden. Uiteindelijk belandt ook zij in de kampen Vught, Westerbork en Auschwitz. Haar leven krijgt een bijna ongelooflijke wending, wanneer zij in de kampen weer gaat dansen. In deze expositie beleeft de bezoeker haar indrukwekkende levensverhaal door haar ogen, dankzij de vele foto’s en films die zij zelf voor en na de oorlog maakte. Ook zijn originele film- en Polygoonbeelden met haar te zien waarin zij dansles geeft en uitstapjes maakt.

All texts in the exhibition are in Dutch and English.

Vrouwencabaret

De Joodse dans lerares werd van februari t/m september 1943 in kamp Vught gevangen gehouden. Door relaties aan te knopen met Nederlandse kampbewaaksters, schopt Roosje het hier tot barakleidster en sportlerares. In mei 1943 maakt ze teksten voor een vrouwencabaret dat in alle barakken optreedt. Ze werkt in het naaiatelier van het kamp. De SS kiest haar uit om de atelierkleding te showen voor clientèle en kampleiding. Een citaat uit haar dagboek: “Drie Nederlandse bewaaksters herkennen mij van de Bossche dans school. Ik win hun vertrouwen en krijg het voor elkaar dat het appèl nog maar een kwartier duurt. Als sportlerares heb ik toestemming om met de vrouwen langs het mannenkamp te wandelen: dé kans om snel een briefje of pakje over de draad te gooien.”

Met dank aan
Nationaal Monument Kamp Vught voor het in bruikleen geven van de tentoonstelling. Foto’s expositie: Jasper van Goor.

NIEUWS: De theatervoorstelling "Dansen met de vijand" is vanaf april 2018 te zien in de theaters in Nederland. voor kaarten en informatie, zie de website.


Impressie van de tentoonstelling Impressie van de tentoonstelling - fotograaf:Jasper van Goor
Bibliotheek Den Haag