De Raaf, de Vos en Kornuiten

Ooit gehoord van de vos die de raaf door slimme vleierij zijn stukje kaas afhandig maakt? Moraal van het verhaal: vleiers maken misbruik van degenen die zij de hemel in prijzen. De Raaf en de Vos is een van de bekendste fabels van Jean de La Fontaine. Hij schreef ze in de tweede helft van de zeventiende eeuw, maar deze bijzondere verhalen zijn nog altijd actueel. Onlangs verscheen De Raaf, de Vos en Kornuiten: Rob Scholten vertaalde 12 fabels van La Fontaine en Carlijn van Vlijmen tekende de dieren uit de fabels. Een selectie van haar tekeningen vormt de basis van de expositie ‘De Raaf, de Vos en Kornuiten’.

Over de expositie

Illustraties vertellen het verhaal van de fabel: wat is het voor genre, wie was La Fontaine eigenlijk en hoe beeldt een tekenaar de moraal van een fabel uit? Naast een aantal tekeningen van Carlijn van Vlijmen en de tekst, zijn verschillende tekeningen uit het verleden en heden tentoongesteld. Zo ziet u de betekenis (moraal) van de fabel in woord en beeld en nemen we u mee in de wereld van de illustrator.

Dierenspeurtocht

Welke dieren zie je in het Centrum van Den Haag? Op ontdekkingstocht langs de tentoonstelling over De Raaf, de Vos en Kornuiten in de Centrale Bibliotheek, via Het Binnenhof langs het Plein, de Koekamp naar Het Kinderboekenmuseum. De Dierenspeurtocht gaat over dieren die in de stad verborgen zijn. En als wie goed kijkt, komt in elke straat wel een dier tegen! Haal speurtocht op in de Centrale Bibliotheek bij de jeugdafdeling op de 2e verdieping of bij de receptie van het Kinderboekenmuseum.

Masterclass fabeldieren tekenen
Hebt u de tentoonstelling bezocht en wilt u zelf ook eens proberen fabeldieren te tekenen? Carlijn van Vlijmen geeft 23 maart in het Kinderboekenmuseum een masterclass voor volwassenen. In een vier uur durende workshop ga je onder begeleiding van de illustratrice aan de slag met aquarel en collages. zie de website van het Kinderboekenmuseum voor meer informatie.

tekening: Carlijn van Vlijmen tekening: Carlijn van Vlijmen