De bijzondere Haagsche Alexine Tinne

Alexandrine (Alexine) Petronella Francisca Tinne is bekend geworden als ontdekkingsreizigster. Zij groeide op in Den Haag als dochter van de schatrijke zakenman Philip Frederick Tinne. In West-Indië had hij zijn fortuin gemaakt via de teelt van koffie en suiker. Haar moeder Henriëtte van Capellen was de dochter van een gevierde vice-admiraal. Alexine kreeg onderwijs aan huis. Naast Nederlands sprak zij Engels en Frans, de internationale taal van die tijd. Alexine had een grote belangstelling voor de fotografie. Zij ging zelf fotograferen (voor die tijd heel bijzonder) en legde onder andere de omgeving van het familiehuis aan het Lange Voorhout 32 vast.

De familie Tinne hield veel van reizen. Nadat haar vader in 1844 was overleden, bleef Alexine met haar moeder buitenlandse reizen maken. Deze reizen werden steeds avontuurlijker, zeker toen de dames onbekende gebieden in Afrika gingen verkennen.

de vrouwelijke de vrouwelijke "Lawrence of Arabia"