Mijn bibliotheek
Inloggen

Onthoud mijn klantnummer Let op: gebruik deze optie niet op een gedeelde of openbare computer.

PINcode vergeten?

Zoekfilters

F. Scott Fitzgerald - 'The Great Gatsby' (1925)

In deze vijfde serie workshops Shakespeare & Co bespreken we in het Nederlands zeven Engelstalige liefdesverhalen, lezen we teksten, kijken naar filmfragmenten en proberen samen iets meer te begrijpen van dat fascinerende, soms pijnlijke, soms blij makende fenomeen dat bekend is aan alle mensen op aarde. Deze workshop wordt gegeven door Wim Tigges.

F. Scott Fitzgerald - 'The Great Gatsby' (1925)

‘Je kunt het verleden niet herhalen’. Tegen het decadente decor van de Amerikaanse ‘Roaring Twenties’ voert Fitzgerald de geheimzinnige maar kennelijk schatrijke bohémien Jay Gatsby ten tonele. Op zijn landgoed op Long Island geeft die regelmatig de meest uitzinnige feestjes. Bijna niemand die daar verschijnt kent hem eigenlijk persoonlijk. Waar komt Gatsby vandaan, hoe komt hij aan zijn geld, en waarom nodigt hij al die mensen uit, als hij zelf zo graag op de achtergrond wil blijven? Uiteindelijk blijkt de motivatie van zijn doen en laten voort te vloeien uit een obsessieve poging weer nader te komen tot de enige vrouw die hij ooit echt heeft liefgehad. Maar kan zo’n relatie uit het verleden nu weer worden opgepakt? Een tragische afloop lijkt onvermijdelijk. De atmosfeer van ledige luxe is in diverse filmbewerkingen overweldigend in beeld gebracht.

Wim Tigges (1947) is oud-universitair docent, thans gastonderzoeker Engelstalige cultuur- en letterkunde aan de Faculteit Geesteswetenschappen in Leiden, met als specialisatie de Britse roman, in het bijzonder die van de negentiende en twintigste eeuw. Sinds 2005 verzorgt hij onder meer cursussen over diverse literaire onderwerpen voor het Leidse HOVO (Hoger Onderwijs Voor Ouderen), en ook diverse workshops en lezingen in Den Haag.
Wilt u meedoen? Meldt u zich dan van tevoren aan door te mailen, te bellen of aan de balie in de bibliotheek.

Aanmelden
Als u wilt komen, meldt u zich dan aan door te bellen, via segbroek@bibliotheekdenhaag.nl of bij de klantenservice in de bibliotheek.

F. Scott Fitzgerald F. Scott Fitzgerald
Bibliotheek Den Haag