Frank Westerman en Mira Feticu - Nacht van de Dictatuur - Literatuur Late Night

Wat houdt het in om schrijver te zijn onder een dictatuur? Begrijpt het Westen de cultuur in het Oosten en vice versa? Op vrijdag 14 september gaat journalist en schrijver Frank Westerman tijdens de achtste Nacht van de Dictatuur bij B-Unlimited in gesprek met Mira Feticu over dictatuur en de kracht van het woord in een totalitair systeem. Moderator is Chris Keulemans.

Journalist en schrijver Frank Westerman werkte jarenlang in Oost-Europa. Hij was van 1997 tot 2002 correspondent voor NRC Handelsblad in de voormalige Sovjet-Unie. In 1992 ging hij voor de Volkskrant naar Belgrado en was hij de enige Nederlandse journalist die Dutchbat in het belegerde Srebrenica wist te bezoeken. Daarna versloeg hij regelmatig vanuit de Balkan de verrichtingen van onder meer Dutchbat. Hij legde zijn ervaringen ook vast in boeken als De brug over de Tara en De slag om Srebrenica.
In zijn laatste boek Een woord een woord beschrijft hij een reeks gijzeldrama's en test hij de kracht van het vrije woord onder het gewicht van terreurdreiging. Hij beschrijft onder meer hoe hij met zijn dochtertje op de Dam staat te demonstreren na de terroristische aanslag op de vrije geesten van Charlie Hebdo. Symbolisch hield hij een balpen omhoog.
Samen met Maite Vermeulen van De Correspondent maakte Westerman voor de KRO/NCRV de vierdelige documentaireserie De Brug waarin ze op zoek gingen naar de tegenstelling aan weerskanten van vier markante bruggen als die in Mostar (Bosnië) en in New Orleans. Begin dit jaar was de serie te zien op NPO2. Ook is hij een graag geziene gast van het internationaal literatuurfestival Winternachten in Den Haag. Dit jaar ging Westerman er in gesprek met de Amerikaans/Pakistaanse schrijver Mohsin Hamid (De val van een fundamentalist) over de juiste woorden en daden om de ideeënstrijd van de fundamentalisten te winnen.

Schrijfster Mira Feticu (De ziekte van KortjakjeTascha) is opgegroeid onder de dictatuur van Ceausescu in Roemenië. Zonder de ervaring van de kou in de communistische winters waarin hij de warmtevoorziening stopzette, had ze kunnen zeggen dat ze het communisme 'warm' had meegemaakt. Nu, 28 jaar na de val van de Muur, weet ze dat ze alles kan vergeten, maar het leven onder de dictatuur niet. Als ze zou moeten kiezen wat het ergste aan de dictatuur was, zou ze de angst noemen. De angst, de onderdrukking, de censuur. Eenmaal in Nederland realiseerde Feticu zich dat het Westen weinig wist over wat er achter het IJzeren Gordijn was gebeurd. Voor Den Haag Centraal schrijft ze wekelijks een column en ze werkt bij Bibliotheek Den Haag als programmamaker voor B-Unlimited (Literatuur Late Night).

Chris Keulemans (Tunis, 1960), was tot september 2014 artistiek directeur van de Tolhuistuin in Amsterdam. Keulemans groeide op in onder meer Bagdad, Irak. In 1984 richtte hij de Amsterdamse literaire boekhandel Perdu op. In 1990 begon hij als programmamaker bij De Balie, centrum voor cultuur en politiek in Amsterdam. Van 1995 tot 1999 was hij hier directeur. Hij hielp onder andere bij het oprichten van Press Now, om onafhankelijke media in de Balkan te steunen. Hij is sinds jaren bestuurslid van het ASKV, steunpunt voor vluchtelingen.

Hij publiceerde zes boeken, fictie en non-fictie, en talrijke artikelen over kunst, engagement, migratie, muziek, cinema en oorlog in o.a. de Volkskrant en Vrij Nederland. Voor een onderzoek over kunst in tijd van crisis of gewapende conflicten reisde hij door steden als Beirut, Jakarta, Algiers, Prishtina, Sarajevo, Tirana, New York, New Orleans en Ramallah, waar hij talrijke gedreven en getalenteerde kunstenaars opzocht.

In 2017 maakte Chris Keulemans zijn debut op het toneel als acteur in het stuk Bagdad dat hij samen met Enkidu Khaled realiseerde.

De achtste Nacht van de Dictatuur in Den Haag vindt plaats op vrijdag 14 september bij ProDemos, de Gevangenpoort, Nieuwspoort en bij B-Unlimited in de Centrale Bibliotheek. De Nacht van de Dictatuur is ontstaan als tegenhanger van de Dag van de Democratie, die door de VN is uitgeroepen. Met de tickets van het B-Unlimitedprogramma krijgt u na afloop ook toegang tot het overige programma van de Nacht van de Dictatuur in Den Haag.

B-Unlimited met Frank Westerman & Mira Feticu
Moderator: Chris Keulemans

Nacht van de Dictatuur | Literatuur Late Night

Programma samengesteld door Mira Feticu (Bibliotheek Den Haag) i.s.m ProDemos
Boekverkoop in de zaal door Van Stockum Boekverkopers

Waar en wanneer
Centrale Bibliotheek (Spui 68)
Vrijdag, 14 september 2018, van 20:30 - 22:00 uur

Tickets zijn verkrijgbaar via de website van B-Unlimited of Eventbrite.

Het is ook mogelijk kaarten te kopen aan de zaal, maar alleen als het programma niet is uitverkocht. Boeken via Eventbrite geniet daarom de voorkeur.

B-Unlimited | Frank Westerman, Mira Feticu & Chris Keulemans |14 september 2018 | Nacht van de Dictatuur B-Unlimited | Frank Westerman, Mira Feticu & Chris Keulemans |14 september 2018 | Nacht van de Dictatuur - fotograaf:Frank Westerman: Lionne Hietberg/foto Mira Feticu: Liesbeth Kuipers