'Geschiedenis, heden en toekomst van HTM'

Van paardentram tot randstadrail: HTM is sinds de oprichting in 1864 niet meer weg te denken uit het Haagse straatbeeld. Woensdag 17 oktober om 14.00 uur openen wethouder Robert van Asten en HTM-directeur Jaap Bierman in bibliotheek Escamp een tentoonstelling over de ontwikkeling van dit vertrouwde Haagse vervoersbedrijf. De expositie geeft een beeld vanaf de oprichting tot nu én een blik op de toekomst. Voorafgaand aan de opening krijgt Jaap Bierman een exclusieve rondleiding door de expositie.

13.30 – 14:00 uur:      rondleiding CEO HTM Jaap Bierman
14.00 – 14.15 uur:      officiële opening door wethouder Robert van Asten en Jaap Bierman

vanaf 14.15 uur:         mogelijkheid tot bezichtiging van de tentoonstelling

Over de tentoonstelling
Tentoongestelde materialen zoals een oud instapbord, een stukje rails, stickers voor een vervoersbewijs en meer brengen de geschiedenis voor de bezoekers tot leven. Informatie over de infrastructuur en de sociale veiligheid geven bovendien een interessant kijkje achter de schermen bij HTM. Bij deze tentoonstelling is ook te zien welke fikse ingrepen in de stad hebben plaatsgevonden om de komst van de nieuwe tram (Avenio) mogelijk te maken.

Activiteiten

Naar aanleiding van de tentoonstelling, die tot eind november te zien is in de bibliotheek, zijn vanaf oktober verschillende activiteiten te bezoeken. Zo wordt aan kinderen uit groep 8 voorgelezen en verteld over de beroepen trambestuurder en buschauffeur, zijn er lezingen voor volwassenen over de geschiedenis van HTM en geven filmochtenden een beeld van het bedrijf door de jaren heen.

Historisch Informatiepunt
De tentoonstelling en de activiteiten worden georganiseerd vanuit het Historisch Informatiepunt (HIP) in de bibliotheek. Daar kunnen bezoekers niet alleen informatie vinden over de geschiedenis van Den Haag, maar ook deelnemen aan een divers activiteitenaanbod gericht op het verleden van de stad.

Samenwerking
Deze expositie is een samenwerking tussen bibliotheek Escamp, HTM, MRDH, het Haags Openbaar Vervoer Museum (HOVM) en de gemeente Den Haag waar bibliotheek Escamp onder valt.

Verantwoording afbeelding: door Charles Voogd - Eigen werk, CC BY-SA 3.0.

HTM tram HTM tram - fotograaf:Charles Voogd