Haagse Herinneringen: Een dagje naar het Scheveningse strand

In 1818 werd het eerste badhuisje van Jacob Pronk op Scheveningen geopend. Tweehonderd jaar badplaats wordt in 2018 groots gevierd onder de titel  Feest aan Zee. Sinds de badgasten het kleine badhuisje bezochten is er enorm veel veranderd. Steeds meer mensen wisten de weg naar Scheveningen te vinden en het vissersdorp  groeide uit tot een van de belangrijkste Europese badplaatsen. Na de Tweede Wereldoorlog kwamen de rijke badgasten niet meer naar de luxe hotels. In plaats daarvan kwamen de minder rijke mensen een dagje naar Scheveningen. Het uiterlijk van de  badplaats veranderde met de komst van steeds meer dagjesmensen. Veel van de grote hotels werden afgebroken, maar gelukkig bleef het Kurhaus bewaard. En natuurlijk bleven de zee en het strand.

Verhalen van het strand
Wij zijn nieuwsgierig naar verhalen van Hagenaars die een dagje naar Scheveningen gingen. Naar úw verhalen en anekdotes. Hoe was het in de jaren ’50 en ’60 om naar het strand te gaan? Ging u met de tram of de fiets? Ging u alleen pootjebaden of ook zwemmen? Bleef u ’s avonds ook nog in Scheveningen?

Van verhaal naar Digi-Tale
In zeven bijeenkomsten gaan we van verhaal naar Digi-Tale. Eerst legt u uw herinneringen vast in een kort verhaal dat maximaal 3 minuten duurt.  U illustreert vervolgens uw verhaal met persoonlijke foto’s, voorwerpen en documenten. Ten slotte maakt u van het geïllustreerde verhaal een Digi-Tale, een superkort filmpje. Professionals en vrijwilligers helpen u hier natuurlijk bij!

Programma (steeds op vrijdag van 09.30 – 12.00 uur)
9 februari  - Kennismaking, informatie uitwisselen over het thema.
16 februari - Herinneringen ophalen onder leiding van docent biografieschrijven.
23 februari  – Tocht langs herinneringsplekken .
9 maart - Verhalen afronden met docent biografieschrijven en combineren met beeldmateriaal (storyboard) voor de Digi-Tale. Eerste verhalen worden ingesproken.
16  maart - Verhalen inspreken en verwerken tot een Digi-Tale.
23 maart – Verder werken aan Digi-Tales maken.
30 maart - Digi-Tales afronden en aan elkaar presenteren.

Uw Digi-Tale op de website en in het museum
Als cultureel erfgoed van Hagenaars uit de 20ste eeuw krijgen de Digi-Tales een plaats  op de website www.haagseherinneringen.nl en zijn regelmatig te zien op tentoonstellingen van het Haags Historisch Museum.

Vooraf inschrijven
Wilt u meedoen aan deze Verhalentafel in de Centrale Bibliotheek? Schrijft u zich dan van tevoren in voor de zeven bijeenkomsten. Dat kan bij Saskia Kuus, tel. (070) 353 44 42 of via e-mail saskia.kuus@denhaag.nl.

Kurhaus Kurhaus - fotograaf:Fleur Beemster / Gemeente Den Haag