Haagse Herinneringen: wonen en werken in Laakkwartier

Laakkwartier, de wijk rondom de Goeverneurlaan, is een vooroorlogse wijk. Hier hebben altijd arbeiders en ondernemers gewoond en gewerkt. Nu wonen er veel nieuwe Hagenaars en studenten. Er bestaat ook een groep Hagenezen die hier al generaties lang woont.
Laakkwartier heeft een prachtige uitstraling met veel groen en huizen ontworpen door de beroemde architect Berlage. Maar wat gebeurde er nu werkelijk op straat?

Verhalen uit de wijk.

Wij zijn nieuwsgierig naar verhalen van (oud) bewoners uit Laakkwartier. Naar uw verhalen en anekdotes. Hoe was het om hier als kind op te groeien? In welke winkels kwam u het liefste? Waar heeft u zelf gewerkt of werkten uw ouders? Bent u wel eens in de Rembrandtbioscoop geweest? En wat herinnert u zich van de brand van de Laakkerk aan de Isingstraat? Woonde u in één van de portieken en wie woonde er naast u?

Verhalentafel: van verhaal naar Digi-Tale
In zeven bijeenkomsten gaan we van verhaal naar Digi-Tale. Eerst legt u uw herinneringen vast in een kort verhaal dat maximaal 3 minuten duurt.  Daarna illustreert u uw verhaal met persoonlijke foto’s, voorwerpen en documenten. Ten slotte maakt u van het geïllustreerde verhaal een Digi-Tale, een  heel kort filmpje. Professionals en vrijwilligers helpen u hier natuurlijk bij!

Programma

Het programma bestaat uit zeven bijeenkomsten op de vrijdagochtend van 9.30-12.00 uur.

30 november : Kennismaking met deelnemers en vrijwilligers  eerste herinneringen ophalen.

7 december: Eerste versie van het verhaal bespreken onder begeleiding, beeldmateriaal bekijken.

14 december: Excursie langs herinneringsplekken

21 december: Verhalen onder begeleiding afronden en combineren met beeldmateriaal (storyboard) voor de Digi-Tale. Eerste verhalen worden ingesproken.

11 januari: Verhalen inspreken en verwerken tot een Digi-Tale.

18 januari: Verder werken aan Digi-Tales.

25 januari: Digi-Tales afronden en aan elkaar presenteren.

Vooraf inschrijven
Wilt u meedoen aan deze Verhalentafel? Schrijft u zich dan van tevoren in voor de zeven bijeenkomsten. U kunt zich opgeven bij de balie van bibliotheek Laakkwartier of bij Karlijn Ernst 070-3537570 of karlijnernst@denhaag.nl. De verhalentafel wordt gehouden in bibliotheek Laakkwartier. Deelname is gratis.

Samenwerking
Haagse Herinneringen is een samenwerkingsproject van Bibliotheek Den Haag met het Haags Gemeentearchief en het Haags Historisch Museum. .

Uw Digi-Tale op de website en in het museum
Als cultureel erfgoed van Hagenaars uit de 20ste eeuw krijgen de Digi-Tales een plaats  op de website www.haagseherinneringen.nl en zijn regelmatig te zien in tentoonstellingen van het Haags Historisch Museum.

Goeverneurlaan, hoek De Genestetlaan bij het Jonckbloetplein, 1962 Goeverneurlaan, hoek De Genestetlaan bij het Jonckbloetplein, 1962 - fotograaf:fotobureau Thuring, collectie HGA