Haagse School schilders schilderden de Vliet

‘Als het stormt en regent, als het dondert en bliksemt ben ik in mijn element. De natuur moet men in werking zien. Dan buiten, trek ik mijn jekker aan, steek mijn voeten in klompen, zet een soort hoed op en ga op marsch. Als de buien bedaren, met houtskool of zwartkrijt een krabbel gemaakt, om vast te houden wat je ziet.’

Er op uit

Aldus beschreef Hendrik Johannes Weissenbruch (Den Haag 1824 –1903) hoe hij in de buitenlucht  tekende. Maar ook op mooiere dagen trok Weissenbruch eropuit. Zo schetste hij de Trekvliet bij Rijswijk. Het kanaal de Trekvliet verbond Den Haag met de nabijgelegen dorpen Rijswijk en Voorburg. In de verte links op het schilderij is kasteel De Binckhorst te zien en rechts staat de Laakmolen.

Benno Hillebrand

Als kunsthistoricus (Katholieke Universiteit Nijmegen) verzorgt  Drs. Benno Hillebrand  al vele jaren lezingen, rondleidingen, cursussen en audiovisuele presentaties in opdracht van culturele organisatiebureaus, veilinghuizen, musea , bedrijven en particulieren.

Praktische Informatie:

De lezing is gratis en vindt plaats op dinsdag 25 juni van 12.30 tot 13.15 uur Studio B op de 1e etage van de Centrale Bibliotheek aan het Spui. Aanmelden is verplicht via aanmeldinglezingHGA@denhaag.nl

De Trekvliet bij Rijswijk, bekend als ‘Gezicht bij de Geestbrug’, Johan Hendrik Weissenbruch, 1868. Olieverf op paneel, h 31cm × b 50cm, Rijksmuseum Amsterdam. De Trekvliet bij Rijswijk, bekend als ‘Gezicht bij de Geestbrug’, Johan Hendrik Weissenbruch, 1868. Olieverf op paneel, h 31cm × b 50cm, Rijksmuseum Amsterdam.