Het bijzondere verhaal van molen De Vlieger

Langs de Haagse Trekvliet bevonden zich diverse poldermolens. Een van de bekendste is De Vlieger uit 1621, tevens de oudste poldermolen van Nederland. Deze achtkantige, eikenhouten en rietgedekte ‘grondzeiler’ werd gebouwd voor de bemaling van de Veen- en Binkhorstpolder.

Spectaculaire verplaatsing

In 1989 werd De Vlieger ingericht als museum na een spectaculaire verplaatsing. De voorganger was de Binckhorstmolen die net als De Vlieger de Binckhorspolder bemaalde.

Tegenwoordig heeft De Vlieger een educatieve en toeristische functie. De lezing gaat over de geschiedenis van deze oudste poldermolen van Nederland en informeert u ook over de verschillende typen molens en hun werking.

Aart Struijk

Aart Struijk doet al lange tijd onderzoek naar de geschiedenis van molens in de Haagse en Delftse regio en publiceert regelmatig over dit onderwerp. In 2013 verscheen zijn boek 'Van stadswal naar tunneldak', over de geschiedenis van molen De Roos in Delft. Over deze enig overgebleven molen van Delft hield hij in de afgelopen jaren vele lezingen. Hij was mede-auteur van het boek over de molen Windlust in Nootdorp. Ook verscheen van zijn hand onder meer een uitgebreide publicatie over de industriemolens langs de Vliet in Rijswijk, over korenmolen De Papegaaij en over de oude Duijvelsgatmolen in Delft. Als museumbeheerder, deskundige en vrijwilliger is Aart al sinds jaar en dag actief bij molen De Vlieger in Voorburg.

Wanneer: dinsdag 22 januari van 12.30 uur tot 13.15 uur
Waar: Studio B op de 1e etage van de Centrale Bibliotheek aan het Spui
Toegang: gratis, aanmelden verplicht via aanmeldinglezingHGA@denhaag.nl

Foto: Aart Struijk Foto: Aart Struijk