Het gezicht van verzet

- Beelden en authentieke documenten geven een beeld van een verborgen werkelijkheid.

In een vijftal antieke kabinetten wordt aan de hand van foto’s, authentieke documenten en voorwerpen een beeld gegeven van een werkelijkheid die zich vooral in het verborgene afspeelde. Iedere kast staat voor een bepaalde locatie in Den Haag die aan een aspect van de illegaliteit te koppelen is.

Een pand waar men nu nietsvermoedend aan voorbij loopt, vormde tijdens de bezetting het decor voor bijvoorbeeld een Duitse inval waarbij verzetsmensen werden gearresteerd, of het was de locatie waar illegale kranten werden gedrukt of waar door het verzet een liquidatie is uitgevoerd. ‘Het gezicht van verzet’ is een tentoonstelling over historische feiten en verbeelding.

Waar en wanneer?
Centrale Bibliotheek, Spui 68, verdieping 2
Van 12 april tot 14 mei 2018

Meer informatie

In een aantal wijken in Den Haag zijn straten vernoemd naar personen die tijdens de Duitse bezetting van 1940 tot 1945 actief waren in de illegaliteit. Een van deze wijken is Duttendel, waar de straten gelegen pal naast de Penitentiaire Inrichting Haaglanden aan de Pompstationsweg, in de oorlog bekend als het ‘Oranjehotel’, zijn genoemd naar verzetsstrijders. Dit gegeven vormt het uitgangspunt van het project ‘Het gezicht van verzet’.

Het project is tweeledig. In samenwerking met het Johan de Witt College wordt door leerlingen van de vierde en vijfde klassen havo en vwo een speciaal kunst- en geschiedenisproject uitgevoerd rond deze verzetsstrijders. Daarnaast worden verschillende aspecten van de illegaliteit, zoals de illegale pers, de hulp aan onderduikers en het gewapend verzet, verbeeld in een tentoonstelling in de Centrale Bibliotheek aan het Spui.