Mijn bibliotheek
Inloggen

Onthoud mijn klantnummer Let op: gebruik deze optie niet op een gedeelde of openbare computer.

PINcode vergeten?

Zoekfilters

Jazzcollectie

Den Haag staat bekend als jazzstad van het land. Dat is niet zonder reden. Het Haags Koninklijk Conservatorium heeft een vermaarde jazzopleiding. In de stad vinden bovendien elk jaar vele jazzpodia en –festivals plaats. Een unieke verzameling jazz-cd’s mag daarom niet ontbreken in de bibliotheek. De collectie is verdeeld in Oude Jazz, Moderne Jazz en Jazzrock & Fusion.  

Oude Jazz
De collectie Oude Jazz bestaat uit oude stijlen uit New Orleans en Chicago uit de jaren twintig met namen als King Oliver en Louis Armstrong. Ook de Big Band ‘Swing’ uit de jaren dertig en veertig behoort tot de collectie. Denk aan Duke Ellington, Count Basie en Benny Goodman.

Moderne jazz
De Moderne Jazz begint met de ‘Bebop’ van eind jaren veertig. Deze rubriek bevat ongeveer 4.000 cd’s. De bekendste namen zijn Charlie Parker en Dizzy Gillespie. De belangrijkste stijlen uit de jaren 50 zijn de ‘Cool Jazz’ en ‘Hardbop’. U vindt namen terug als Stan Getz, Gerry Mulligan, Chet Baker en Art Blakey’s Jazz Messengers.

Jazzrock & Fusion
De Free Jazz ontstond in de vrije jaren zestig. De belangrijkste vertegenwoordigers waren John Coltrane, Ornette Coleman en Cecil Taylor. Eind jaren zestig en begin jaren zeventig ontwikkelden musici als Joe Zawinul en Miles Davis de Jazz Rock, een mix tussen jazz en rock/popstijlen. De bibliotheek heeft ongeveer 1.000 cd’s in deze stijl.

Waar vindt u de jazzcollectie?
De jazz-cd’s zijn terug te vinden op de muziekafdeling in de Centrale Bibliotheek. De Oude Jazz vindt u in rubriek 272, de Moderne Jazz in rubriek 273 en Jazzrock & Fusion in rubriek 274. De bibliotheek heeft daarnaast een aparte rubriek met bluesmuziek (rubriek 270). Ook zijn op de muziekafdeling tientallen concertuitvoeringen op dvd te leen.

Boeken over jazz
Wilt u meer weten over de achtergronden van de verschillende jazzstromingen en -artiesten? Neem dan een kijkje in de uitgebreide literatuurcollectie. Naast Nederlandstalige boeken vindt u ook veel Engelse titels. Daarnaast kunt u exemplaren van gespecialiseerde jazz-tijdschriften bekijken.


Bibliotheek Den Haag