Leer oude archiefstukken lezen

Het Haags Gemeentearchief organiseert gratis proeflessen paleografie.
Heeft u zich ooit afgevraagd of u zelf een oud handschrift van honderden jaren geleden kunt lezen? Is zoiets te leren? Nu heeft u een mooie kans om dit uit te proberen. Tijdens twee gratis proeflessen krijgt u een indruk van wat u kunt verwachten tijdens een cursus paleografie voor beginners.

Zelf doen

Rick Hartmann, medewerker van het Haags Gemeentearchief, heeft voor u een aantal authentieke teksten geselecteerd die meer dan 300 jaar geleden geschreven zijn. Hij zal de teksten niet aan u voorlezen. U leest zelf, woord voor woord, met elkaar. Herkent u makkelijk letters? Hoe zat het ook alweer met Romeinse cijfers en wat beteken sommige worden die wij tegenwoordig niet meer gebruiken? Daarmee gaat u aan de slag.

Les 1: net schrift

Net als nu schreven in de 18e eeuw sommige mensen heel netjes terwijl anderen hanenpoten op papier zetten. Tijdens de eerste les krijgt u twee teksten te lezen uit 1764 en uit 1748. Deze zijn in het net geschreven en we nemen ze helemaal door. Als huiswerk krijgt u aan het eind van de les een tekst uit 1688 met een uitgebreide toelichting met afbeeldingen mee naar huis. U krijgt een week de tijd om dit minder net geschreven document te ontcijferen en uit te puzzelen.

Les 2: minder net schrift

Tijdens les 2  bespreken we het huiswerk. Aan bod komen de tips en trucs om de tekst uit 1688 te lezen. Hoe herken je woorden als niet alle letters netjes op papier staan en waar gaat deze meer dan 300 jaar oude tekst over?

Aanmelden: per email: historischinformatiepunt@denhaag.nl
Locatie:
Centrale Bibliotheek, Spui 68, culturele ruimte, 3e verdieping
Data:
13 en 20 november
Tijdstip:
18.00-20.00 uur   (wij maken u erop attent dat in de brochure van het Haags Gemeentearchief  ten onrechte 13.00-15.00 uur is vermeld)

Meer informatie over de cursussen paleografie van het Haags Gemeentearchief vindt u op de website www.denhaag.nl/gemeentearchief. Meer informatie vanuit docent Rick Hartmann is te vinden op zijn eigen website www.haagsepaleografie.nl

oude handschriften oude handschriften