Mata Hari in Den Haag

Bibliotheek Centrum, 1e verdieping, Studio B

‘De winteravonden zal ik in mijn mooie kleine huis doorbrengen, oh la la.’ Dat schreef Mata-Hari in oktober 1916 vanuit Parijs aan haar buurman op de Nieuwe Uitleg in Den Haag, de Franse consul Henri Petitpied. ‘Zeg me dat u dan weleens een kopje thee bij mij komt drinken in de avond en al kunnen we dan niet in Parijs zijn, dan kunnen we er samen tenminste over praten.’

Angela Dekker en Jessica Voeten, auteurs van de dit jaar verschenen biografie 'Moed en overmoed. Leven en tijd van Mata-Hari', genomineerd voor de Nederlandse Biografieprijs 2018, vertellen op 11 oktober over de drie Haagse perioden van hun hoofdpersoon.

In 1895 reflecteerde ze er als gesjeesde kwekelinge op een huwelijksadvertentie. In 1902-1904 werd ze, terug uit Indië, bespied door detectives van haar man. De Eerste Wereldoorlog bracht de beroemde Europese ster Mata-Hari weer terug. Ze danste in de Koninlijke Schouwburg, zocht vergeefs contact met haar dochter, kocht op krediet bij Maison Kühne en Pander, poseerde voor Isaac Israels, liet zich onderhouden door een baron en wekte interesse bij diverse geheime diensten. De benepen atmosfeer deed haar toch weer naar Parijs vertrekken.

Op 15 oktober 1917 stierf Margaretha Geertruida Zelle alias Mata-Hari voor het Franse vuurpeloton.

Aanmelding

Met het oog op het aantal zitplaatsen vriendelijk verzoek u aan te melden via: aanmeldinglezingHGA@denhaag.nl

Afbeelding collectie Haags Gemeentearchief Afbeelding collectie Haags Gemeentearchief