Mijn bibliotheek
Inloggen

Onthoud mijn klantnummer Let op: gebruik deze optie niet op een gedeelde of openbare computer.

PINcode vergeten?

Zoekfilters

Paleografie en ontzettende oplichters


Vrijdag 23 februari en 9 maart, 19:00-21:00 uur

Het Haags Gemeentearchief organiseert gratis lessen paleografie.

Denkt u dat u zelf een oud archiefstuk van honderden jaren geleden zou kunnen lezen?  Is zoiets te leren?  U krijgt de kans om dat uit te proberen tijdens gratis proeflessen in acht openbare bibliotheken in Den Haag.  Tijdens die lessen krijgt u een voorproefje van een cursus paleografie voor beginners.

Voor de lessen zijn authentieke teksten van meer dan 200 jaar geleden geselecteerd, die worden bewaard in het Haags Gemeentearchief.   Het betreft opmerkelijke gerechtelijke documenten over stoute Hagenaars.  Daarmee gaat u aan de slag.

De teksten gaan over tal van vergrijpen waaraan vroeger jongens, meisjes, mannen en vrouwen zich in Den Haag schuldig hebben gemaakt; variërend van in onze ogen vrij onschuldig kattenkwaad tot en met zware criminaliteit.

Tijdens de lessen leest u zelf de teksten aan elkaar voor, woord voor woord, exact zoals ze vroeger in de oude spelling met een ganzenveer zijn geschreven.  En aan het einde van iedere les krijgt u een reproductie mee naar huis van een document dat de volgende les zal worden besproken.  Lukt het u om die tekst thuis helemaal netjes over te typen?

De docent Rick Hartmann vertelt u aan de hand van de teksten van eeuwen geleden het een en ander over woorden en afkortingen die in onbruik zijn geraakt en over het dagelijkse leven in Den Haag in vroeger tijden.

Lessen 1 en 2

De eerste twee lessen in Bibliotheek Loosduinen hebben als thema: paleografie en ontzettende oplichters; over hoe bepaalde lieden probeerden anderen te bedotten.  Hoe liepen minder brave meisjes, kwajongens en misdadigers indertijd tegen de lamp?  En hoe werden ze bestraft?  Sommige teksten kunnen als schokkend worden ervaren.

Wilt u meedoen?  Geeft u zich dan snel op.  Reserveren kan telefonisch, per e-mail of natuurlijk persoonlijk in de bibliotheek.  Er is plek voor 20 deelnemers.

Als een bepaalde datum u niet schikt, dan kunt u een les overslaan.  U kunt aanschuiven bij een volgende les, eventueel in een andere bibliotheek, als u maar van tevoren  reserveert.  Geen enkele les wordt echter herhaald.  Er wordt telkens met andere teksten geoefend.

Meer informatie http://www.haagsepaleografie.nl

 

Paleografie Paleografie
Bibliotheek Den Haag