Mijn bibliotheek
Inloggen

Onthoud mijn klantnummer Let op: gebruik deze optie niet op een gedeelde of openbare computer.

PINcode vergeten?

Zoekfilters

Paleografie en stoute Hagenaars

 

Lees zelf oude handschriften over kattenkwaad, criminaliteit en straf in de 17de en 18de eeuw. Rick Hartmann, van het Haags Gemeentearchief, geeft drie lessen paleografie op donderdagavonden: 26 oktober, 2 november en 16 november, van 19:00 tot 21:00 uur.

Paleografie

Door het bestuderen van oude, handgeschreven documenten krijgt u een interessant inkijkje in het leven van Hagenaars in de 17de en 18de eeuw. Tijdens deze 3 lessen paleografie gaan we zelf oude handschriften lezen over kattenkwaad, criminaliteit en straf in de 17de en 18de eeuw. Voor de lessen zijn gerechtelijke documenten van meer dan 200 jaar geleden geselecteerd die in het Haags Gemeentearchief worden bewaard.

De teksten gaan over tal van vergrijpen waaraan vroeger jongens, meisjes, mannen en vrouwen zich in Den Haag schuldig hebben gemaakt; variërend van in onze ogen vrij onschuldig kattenkwaad tot en met zware criminaliteit.  Hoe liepen minder brave meisjes, kwajongens, vandalen en misdadigers indertijd tegen de lamp?  En hoe werden ze bestraft?  Sommige teksten kunnen als schokkend worden ervaren.

Reserveren

Wilt u deelnemen aan deze 3 proeflessen paleografie? U bent van harte welkom! Reserveren kan telefonisch, via email of bij de klantenservice.


Paleografie Paleografie
Bibliotheek Den Haag