Presentatie Haagse Herinneringen: Vluchten voor de bommen 3 maart '45

Op zaterdag 3 maart 1945 voerden de Engelsen een grote bomaanval uit op de Duitse V-2 installaties. Daarbij werd niet alleen het Haagse Bos getroffen,  maar ook de woonwijk Bezuidenhout. Na de aanval brak op verschillende plaatsen brand uit, vooral in de straten tussen de Theresiastraat en de Juliana van Stolberglaan. Veel mensen vluchtten in paniek de wijk uit, veelal in de richting van Voorburg. Een van de laatste Engelse bommenseries kwam neer op de kruising Adelheidstraat-Schenkkade tussen de vluchtende mensen. Meer dan 520 personen stierven ten gevolge van het bombardement en er vielen vele honderden gewonden.

Aan de verhalentafel Vluchten voor de bommen deelden verschillende Hagenaars hun herinneringen aan dit bombardement. Tijdens deze ochtend kunt u de negen digi-tales bekijken die aan de verhalentafel gemaakt zijn en kennis maken met een aantal van de deelnemers.

Deelnemers en hun verhalen:

Piet Verreck - Ooggetuige: Bommen op het Bezuidenhout
Hans Schrijvers  - Een mooie zaterdag
Elly van Meijgaard - Roosje
Marius van Doorn - Bommen en wittebrood
Arie Mooijman - Spelen in het puin
Anneleen Beek  - Bommen op je kop
Kees Jol - Het leven wagen voor een half brood
Meindert Marijs - Twee dagen uit het leven van mijn grootmoeder
Anneke Borsje - Haar laatste boodschap

Na het bombardement op Bezuidenhout staat de Nieuwe Uitleg in brand, een vrouw ontvlucht het rampgebied met wat bij elkaar geraapte spullen, 1945 Na het bombardement op Bezuidenhout staat de Nieuwe Uitleg in brand, een vrouw ontvlucht het rampgebied met wat bij elkaar geraapte spullen, 1945 - fotograaf: collectie HGA