Tentoonstelling: De onderduikkinderen van Tante Zus

Ru Paré

Onder de schuilnaam ‘Tante Zus’ bouwde ze een netwerk op van onderduikadressen door heel Nederland en redde in totaal het leven van 52 kinderen. Omdat 2018 was uitgeroepen tot Jaar van Verzet, eerde het Museon Ru Paré met de tentoonstelling ‘De onderduikkinderen van Tante Zus’, over deze bijzondere en dappere vrouw. Ru Paré staat symbool voor het vergeten vrouwelijk verzet in de Tweede Wereldoorlog. Ze was een gevierd kunstenares, die tijdens de Duitse bezetting haar schilderkist gebruikte om de levens van 52 joodse kinderen te redden. Deze tentoonstelling is nu in verkleinde vorm te zien in de bibliotheek.

Opzet tentoonstelling

De tentoonstelling zal twee verhaallijnen aanhouden. Het verhaal van Ru Paré en haar leven voor, tijdens en na de oorlog . De andere verhaallijn is die van negen onderduikkinderen die het overleefd hebben dankzij Ru Paré.

Door middel van foto’s, verhalen, objecten en AV-materiaal leert de bezoeker alle hoofdrolspelers beter kennen en wordt er een verbinding gemaakt met het heden.

VluchtelingenWerk Nederland

Voor het maken van de educatieve reizende tentoonstelling is een samenwerking aangegaan met VluchtelingenWerk Nederland. Zij hebben de interviews gedaan die gebruikt worden in de tentoonstelling en in het educatief materiaal.

Ru Pare Ru Pare