Tuinder, jager, lekkerbek: Jacob Westerbaen op Ockenburg

Onder de gefortuneerde Hagenaars die in de 17de eeuw fraaie buitenplaatsen aanlegden buiten de stad en in de duinen waren maar liefst drie destijds beroemde dichters: Constantijn Huygens (Hofwyck), Jacob Cats (Sorghvliet, nu Catshuis) en Jacob Westerbaen (Ockenburgh). Alle drie hebben ze hun leven op de buitenplaats beschreven in een hofdicht, ieder – binnen de grenzen van het genre – op geheel eigen wijze.

Jacob Westerbaen
In deze lezing gaat Johan Koppenol nader in op Jacob Westerbaen en het gedicht Ockenburgh (1654), zijn verslag van het leven op zijn landgoed, waar hij zijn tijd vulde met jagen, veel jagen, maar ook met tuinbouw: zo kweekte hij, als een soort oer-Westlander, met zorg zijn abrikozen en perziken in de beschutting van houten schuttingen en stenen muurtjes.

Over Johan Koppenol
Johan Koppenol is hoogleraar Oudere Nederlandse letterkunde aan de VU. Hij publiceerde onder meer over rederijkers, Vondel, Leiden en Westerbaen. In 2012 verzorgde hij, samen met collega Ton van Strien en musicologe Natascha Veldhorst, een nieuwe, grote editie van De Gedichten van P.C. Hooft. Momenteel werkt hij aan een biografie van de dichter en jurist Jacob Cats.

Lezing: dinsdag 24 april van 12.30 tot 13.15 uur
plaats: Bibliotheek Den Haag, Spui 68, vierde verdieping
kosten: gratis, aanmelden verplicht via cursus.hga@denhaag.nl

Prent van Jacob Westerbaen Prent van Jacob Westerbaen