Mijn bibliotheek
Inloggen

Onthoud mijn klantnummer Let op: gebruik deze optie niet op een gedeelde of openbare computer.

PINcode vergeten?

Zoekfilters

Vluchten voor de bommen

Op 3 maart 1945 moesten wijkbewoners van Bezuidenhout vluchten voor de bommen. Veel mensen zijn richting Voorburg, Laakhaven en het centrum van Den Haag gelopen, weg van de rampplek. Daar werden ze liefdevol opgevangen door andere bewoners van Den Haag en omliggende gemeenten, velen voor langere tijd. Ook hulpverleners deden wat ze konden. Hebt u herinneringen aan deze gebeurtenissen van 73 jaar geleden? Dan horen we heel graag uw herinneringen aan de Verhalentafel in bibliotheek Haagse Hout.

Verhalen van de vlucht
Was u ooggetuige, of hebt u zelf moeten vluchten? Hebt u zelf misschien mensen opgevangen of op een andere manier hulp verleend? Hoe verliep de tijd na het bombardement? Wij zijn benieuwd naar uw herinneringen! In zeven bijeenkomsten, steeds op dinsdag, leggen we uw verhaal blijvend vast in een Dig-Tale. Doe mee!

Van verhaal naar Digi-Tale
Eerst legt u uw herinneringen vast in een kort verhaal dat maximaal drie minuten duurt. Daarna illustreert u uw verhaal met persoonlijke foto’s, voorwerpen en documenten. Ten slotte maakt u van het geïllustreerde verhaal een Digi-Tale, een  heel kort filmpje. Professionals en vrijwilligers helpen u hier natuurlijk bij!

Programma

  • 25 september: kennismaking met deelnemers en vrijwilligers. Presentatie over de geschiedenis van bombardement Bezuidenhout 3 maart 1945 en opvang. Eerste herinneringen ophalen.
  • 2 oktober: eerste versie van het verhaal bespreken onder begeleiding. Eerste inventarisatie beeldmateriaal.
  • 9 oktober: excursie langs herinneringsplekken (per bus).
  • 16 oktober: verhalen afronden (onder begeleiding) en combineren met beeldmateriaal (storyboard) voor de Digi-Tale. Eerste verhalen worden ingesproken.
  • 30 oktober: verhalen inspreken en verwerken tot een Digi-Tale.
  • 6 november: verder werken aan Digi-Tales.
  • 13 november: Digi-Tales afronden en aan elkaar presenteren.


Vooraf inschrijven
Wilt u meedoen aan deze Verhalentafel? Schrijft u zich dan van tevoren in voor de zeven bijeenkomsten. Dat kan bij Saskia Kuus, tel. (070) 353 44 42 of via e-mail saskia.kuus@denhaag.nl. De Verhalentafel wordt gehouden in bibliotheek Haagse Hout.

Samenwerking
Haagse Herinneringen (www.haagseherinneringen.nl) is een samenwerkingsproject van Bibliotheek Den Haag met het Haags Gemeentearchief en het Haags Historisch Museum. Voor deze verhalentafel werken we samen met de Stichting 3 maart ’45 en de Bibliotheek aan de Vliet.

Een vrouw ontvlucht het rampgebied met wat bij elkaar geraapte spullen Een vrouw ontvlucht het rampgebied met wat bij elkaar geraapte spullen - fotograaf: HGA
Bibliotheek Den Haag