Writers Unlimited met Kevin Dutton

De tiende editie van Writers Unlimited The Series op 12 november was helemaal uitverkocht. Kevin Dutton, docent psychologie in Cambridge, ging in gesprek met strafrechtadvocaat Gerard Spong, onder leiding van forensisch psychiater Antoine de Kom. Onderwerp: Dutton’s boek De lessen van de psychopaat.

Antoine de Kom, Kevin Dutton en Gerard Spong

Spannende gasten
Waarom trekt dit programma vanavond zoveel mensen? Een bezoeker: “Het is een intrigerend onderwerp waarover spannende gasten met elkaar in gesprek gaan. Kevin Dutton deed intensief onderzoek naar psychopaten. Daaruit kwam naar voren dat mensen in topfuncties soms dezelfde obsessieve drive vertoonden als seriemoordenaars.
En de gasten: Dutton is een interessante schrijver met een opzienbarend boek, die ook nog op humoristisch manier kan vertellen wat hem heeft bezield. Gerard Spong is als advocaat in zijn praktijk meer dan eens met psychopaten in aanraking gekomen. En gespreksleider Antoine de Kom was lang verbonden aan het Pieter Baan Centrum, waar hij spraakmakende delinquenten observeerde. Het gesprek tussen die drie wilde ik wel horen, ja!”

Aanstekelijk verteller
Dutton vertelde er aanstekelijk over zijn onderzoek: “De basale kenmerken van elke psychopaat zijn hetzelfde. Als je die kent, kun je er rekening mee houden. Ik heb meegemaakt dat een aimabele, hoogopgeleide, goed functionerende man aan één verkeerde opmerking genoeg had om te vervallen in compleet ander, bedreigend gedrag. Dat was echt schrikken.” Een prikkelend gegeven, waarmee ook advocaat Spong - in zijn praktijk al vaker in aanraking met psychopaten die wel over de schreef gegaan waren -, ervaring had.

Het onderwerp roept veel vragen op!

Veel vragen
Veel vragen uit het publiek, vooral aan Dutton. Kon hij zich zo goed inleven in de psychopaat alleen vanwege dat vele onderzoek? “Niet alleen daardoor. Ook doordat ik zelf ooit na het innemen van speciale medicatie een half uur de gedragingen van een psychopaat vertoonde. Amazing wat er dan gebeurt. Je denkt alles aan te kunnen.”
Daarop vroeg iemand anders: “Kun je het ook omdraaien: een psychopaat een half uur normaal maken? Dan zou je hem namelijk in dat half uur met zijn ‘normale’ gedrag kunnen confronteren.” Dutton: “Het zou, denk ik, mogelijk moeten zijn, maar het is niet zinvol, omdat de psychopaat na dat half uur onherroepelijk vervalt in zijn oude gewoontes.”

Waarin schuilt het succes van Writers Unlimited The Series? Bezoekers gaven aan dat zij de opzet waarderen, in het bijzonder de internationale oriëntatie, en steeds weer paneldeskundigen die goed in de materie zijn ingewijd.

Tekst: Ton van der Veeken
Foto's: Loes Schleedoorn