Mijn bibliotheek
Inloggen

Onthoud mijn klantnummer Let op: gebruik deze optie niet op een gedeelde of openbare computer.

PINcode vergeten?

Zoekfilters

Over het gebouw

De Centrale Bibliotheek is de blikvanger van het moderne, witte complex aan het Spui. Precies zoals de architect Richard Meier het bedoelde. In zijn creatie - een transparant complex van winkels, kantoren, het stadhuis en de Centrale Bibliotheek- fungeert de bibliotheek als ‘etalage’ aan het Spuiplein.

De bibliotheek, als publieke plek die mensen ook in de avond en in het weekend trekt, staat centraal. De architect heeft in zijn ontwerp het warenhuisconcept toegepast. Een bibliotheek is immers ook een warenhuis: mensen komen om waren te bekijken, iets nieuws te ontdekken of ideeën en inspiratie op te doen. Dit concept is zeer toepasselijk gezien de ligging van de bibliotheek: vlak naast andere winkels en warenhuizen. De doorzichtige wanden van de eerste twee verdiepingen en de ligging maken van de bibliotheek een levendig en uitnodigend gebouw.
De inrichting van de Centrale Bibliotheek
De bibliotheekbezoeker is al lang niet meer een ‘gebruiker’ alleen. Hij komt ook naar de bibliotheek om deel te nemen aan activiteiten: lezingen, tentoonstellingen, debatten. Daar sluit de inrichting – als een multifunctionele verblijf- en ontmoetingsruimte – op aan. Er is veel gebruikgemaakt van kleur, en op veel plaatsen kunnen bezoekers comfortabel zitten. Er zijn plezierige leesruimtes en ontmoetingsplekken gecreëerd, er is een mooie expositieruimte, en ruim plaats voor evenementen en kleinschaliger activiteiten.

Begane grond en eerste verdieping
In de Centrale Bibliotheek zijn vijf verdiepingen toegankelijk voor publiek. De begane grond en de eerste verdieping hebben een geheel eigen functie.

De ‘doorzichtige’ begane grond nodigt voorbijgangers uit binnen te komen. Om koffie te drinken en de krant te lezen in het gezellige Leescafé. Maar ook om toeristische informatie over Den Haag te halen of kaartjes te reserveren voor een voorstelling. Want ook VVV Den Haag en het Uitburo hebben hun intrek genomen in de Centrale Bibliotheek.

Op de eerste verdieping neemt ‘Studio B’ een belangrijke plek in: een open en mooi ingerichte ruimte voor talkshows, lezingen, presentaties en debatten voor een groot publiek.

 

Bibliotheek Den Haag