Mijn bibliotheek
Inloggen

Onthoud mijn klantnummer Let op: gebruik deze optie niet op een gedeelde of openbare computer.

PINcode vergeten?

Zoekfilters

Veelgestelde vragen

Wij krijgen regelmatig vragen van klanten over lidmaatschappen, over lenen en andere zaken. Wij hebben een aantal veelgestelde vragen voor u geselecteerd. Klik in het onderstaande overzicht op uw vraag voor een antwoord.

Staat uw vraag er niet bij? Stel uw vraag met behulp van dit formulier.

Lidmaatschap

 

Mijn Bibliotheek

 

E-books

 

Lenen

Hoe ontvang ik een inleverattendering?

Als uw e-mailadres bij ons bekend is, ontvangt u automatisch een bericht per e-mail van Bibliotheek Den Haag twee dagen voordat de uitleentermijn van uw materialen verstrijkt.

Om deze service te verlenen, hebben we uw actuele e-mailadres nodig. Bij de klantenservice in de bibliotheek, of via Mijn Bibliotheek, kunt u zien welk e-mailadres van u bij ons bekend is. U kunt het e-mailadres daar ook desgewenst aanpassen.

Ontvangt u nog steeds geen inleverattendering? Controleer dan uw ongewenste e-mail (junk mail) folder en voeg het e-mailadres noreply@bibliotheekdenhaag.nl aan de lijst met veilige afzenders.

Hoeveel mag ik lenen?

Bij de bibliotheek zijn verschillende bibliotheekpassen. Per pas verschilt het aantal titels dat u kunt lenen.

Jeugdpas
Maximaal 15 materialen:
boeken, luisterboeken, documentaires, bladmuziekboeken, tijdschriften, speelfilms, games, muziek of tv-series(tegen leengeld: muziek € 1,00 en overige materialen € 1,50 per stuk)
(Onbeperkt aantal titels per jaar)
e-books: max. 10 jeugd per 3 weken en 6 e-books per jaar voor 'Lezen voor je lijst'.

Kleine Pas
Maximaal 6 materialen:
boeken, luisterboeken, documentaires, bladmuziekboeken of tijdschriften (tegen leengeld: € 0,25 per stuk) of
speelfilms, games, muziek of tv-series (tegen leengeld: muziek € 1,00 en overige materialen € 1,50 per stuk)
(Onbeperkt aantal titels per jaar)

Basispas
Maximaal 12 materialen:
boeken, luisterboeken, documentaires,bladmuziekboeken, tijdschriften, speelfilms, games, muziek of tv-series(tegen leengeld: muziek € 1,00 en overige materialen € 1,50 per stuk)
(Onbeperkt aantal titels per jaar)
e-books: 6 e-books per jaar

Pluspas
Maximaal 12 materialen:
boeken, luisterboeken, documentaires,bladmuziekboeken, tijdschriften, speelfilms, games, muziek of tv-series(tegen leengeld: muziek € 1,00 en overige materialen € 1,50 per stuk)
(Onbeperkt aantal titels per jaar)
e-books: 10 e-books per drie weken

Sterpas
Zonder leengeld maximaal 18 materialen:
boeken, luisterboeken, documentaires, bladmuziekboeken, tijdschriften, speelfilms, games, muziek of tv-series
(Onbeperkt aantal titels per jaar)
e-book: 10 e-books per 3 weken

 Kan ik materialen laten thuisbezorgen?

boeken aan huis
Voor lezers die om gezondheidsredenen niet (eenvoudig) zelf naar een bibliotheek kunnen gaan, biedt Bibliotheek Den Haag ‘Boeken aan Huis’ aan. Via deze service kunt u boeken en andere materialen lenen die een bibliotheekmedewerker - op uw aanwijzingen - voor u heeft uitgezocht. U leent maximaal zestien materialen per zes weken, zonder extra kosten. Een chauffeur van de Boodschappen Begeleidingsdienst (BBD) brengt ze bij u thuis.

Hoe gaat het in z’n werk?
U geeft aan bij de bibliotheek waar u staat ingeschreven (of ingeschreven wilt worden), dat u geïnteresseerd bent in Boeken aan Huis. Dat kan ter plekke in de bibliotheek, maar ook telefonisch of per e-mail. De bibliotheekmedewerker van Boeken aan Huis zal daarna contact met u opnemen en u informeren over de mogelijkheden. Als u aan de voorwaarden voldoet en van de service gebruik wilt maken, zal hij of zij vanaf dat moment uw vaste contactpersoon zijn.

Hoe kiezen we de boeken uit?
Tijdens een telefoongesprek of een huisbezoek bespreken we met u wat voor boeken (en/of andere materialen) u zou willen lezen, en hoeveel. Uw contactpersoon gebruikt die informatie als hij/zij uw boeken uitzoekt.

Geeft u toestemming om uw ‘leenhistorie’ te bewaren, dan maakt dat de keuze gemakkelijker. Omdat het computersysteem dan bijhoudt welke boeken u hebt geleend, kan uw contactpersoon direct zien welke boeken u al hebt gelezen en welke niet.

Uitlenen
Wij houden uw bibliotheekpas voor u in beheer in de bibliotheek waar u bent ingeschreven. Zo kunnen we gemakkelijk de boeken en andere materialen op uw naam registreren.

Omwisselen van de boeken
Eens in de zes weken brengt een chauffeur van de BBD de nieuwe boeken bij u thuis. Hij haalt die dag meteen de boeken op die u gelezen hebt. Dit gebeurt steeds op een vaste dag en op een vast tijdstip (met een marge van twee uur). Welke dagen en tijden dat zijn, staat op een lijstje dat u van ons ontvangt.

Evalueren en reserveren
Uw contactpersoon van Boeken aan Huis zal u doorgaans ongeveer twee weken voor de nieuwe boekenlevering opbellen om u te vragen of de keuze is bevallen. En of u nog speciale wensen hebt voor de volgende keer. Als het om titels gaat die niet in uw eigen bibliotheek aanwezig zijn, dan zullen we proberen om ze bij een andere vestiging te bestellen. U kunt uw contactpersoon uiteraard ook altijd zelf bellen of e-mailen met vragen of wensen.

Informatie
Wilt u meer informatie, of wilt u zich aanmelden? Dat kan telefonisch of per e-mail. U vindt u de telefoonnummers en e-mailadressen van alle vestigingen van Bibliotheek Den Haag door te klikken op adressen.

 

Wat als de Bibliotheek Den Haag niet heeft wat ik zoek?

U kunt materialen uit ander bibliotheken lenen. Kijk voor meer informatie bij Lenen uit andere bibliotheken.

Hoe kan ik zoeken in de catalogus?

Alle informatie binnen handbereik
Met de online zoekfunctie op onze website kunt u onze informatie en collectie raadplegen.
Over ieder onderwerp: van Maya’s tot Manhattan, van Chopin tot chocola.
Hier een aantal handige functies:

  • U kunt een titel, één of meer woorden of een naam van een auteur, componist e.d. invoeren, om te zoeken.
  • De machine zoekt naar boeken, maar ook naar websites en in de archieven van Nederlandse kranten en tijdschriften. U krijgt de meest relevante resultaten in beeld.
  • In de rechterkolom kunt u een type of bron (‘boeken’ of ‘NRC Handelsblad’) selecteren. Zo verkleint u het aantal zoekresultaten.
  • Via de linkerkolom kunt u uw zoekopdracht bijstellen of een nieuwe zoekopdracht starten.

 


Kan ik mijn materialen in een andere vestiging terugbrengen?

U kunt uw materialen overal inleveren maar bij voorkeur bij de bibliotheek waar u het geleend hebt.

Wanneer moeten mijn geleende materialen terug?

Er zijn verschillende manieren om uit te zoeken wat de vervaldata zijn van de door u geleende materialen:

De uitleenbon
Bij het lenen van de materialen ontvangt u een bon waarop de vervaldata vermeld staan.

Via internet en zelfservice
Via onze website (in de bibliotheek of thuis) kunt u dit zelf opzoeken. Klik hiervoor op "Mijn bibliotheek -> inloggen" en log in. U kunt zien wat u nog thuis heeft, wanneer deze materialen terug moeten en of u nog geld moet voldoen.

Telefonisch/klantenservice
Tijdens de openingstijden kunt u dit navragen bij de klantenservice, 070-353 4455. Zorg dat u uw pasnummer bij de hand hebt voor een snelle afwikkeling.

Wanneer het om materialen gaat die geleend zijn uit ander bibliotheken dient u dat aan de bibliotheekmedewerker te vermelden.

Tijdens uw bibliotheekbezoek
En natuurlijk kunt u het tijdens uw bibliotheekbezoek ook navragen bij de klantenservicebalie.

 

 

Ik wil mijn geleende materialen verlengen

Via mijn bibliotheek
Thuis (via onze website) of in de bibliotheek (via de cataloguscomputers) kunt u zelf de door u geleende materialen verlengen.

Verlengen kan maximaal 2 keer, mits uw pas niet geblokkeerd en de titel niet gereserveerd is. Indien voor het te verlengen materiaal leengeld gerekend wordt, zal dit opnieuw betaald moeten worden.

Ga naar 'mijn bibliotheek'. Log in met uw klantnummer en pincode. Klik op de titel die u wilt verlengen en volg de instructie op het scherm.
De geleende materialen moet u één voor één verlengen.

Eventueel leengeld wordt op uw bibliotheekpas bijgeschreven. Via 'mijn rekening' kunt u uw saldo bekijken. Betalen kan bij een bezoek aan één van onze bibliotheken.Wat is gastlenen?

Vragen over gastlenen

1. Gastlenen
Wat is gastlenen?
Met een lidmaatschap van uw bibliotheek kunt u lenen bij alle andere bibliotheken in Nederland. U heeft een geldig lidmaatschap nodig dat gastlenen toestaat.

2. Geldig lidmaatschap
Is mijn lidmaatschap geldig?
Uw lidmaatschap is in principe geldig, behalve als het is verlopen, geblokkeerd of opgezegd. Vraag dit na bij uw eigen thuisbibliotheek.

3. Soort lidmaatschap
Is mijn lidmaatschap geschikt voor gastlenen? De meeste lidmaatschappen geven toegang tot gastlenen. Sommige (goedkopere) lidmaatschappen zijn uitgesloten. Vraag dit na bij uw eigen thuisbibliotheek. Let op: met een Kleine Pas kunt u geen gebruik maken van gastlenen

4. Inschrijven
Hoe vraag ik gastlenen aan?
Neem bij uw eerste bezoek aan de gastbibliotheek een geldig identiteitsbewijs en uw bibliotheekpas van uw eigen bibliotheek mee. Ga ermee naar de informatiebalie. De medewerker controleert uw pas op geldigheid en controleert uw identiteit. Als dit in orde is, wordt een bibliotheekpas van de gastbibliotheek voor u aangemaakt. Hiermee kunt u meteen materialen lenen. 

5. Identiteitsbewijs meenemen
Waarom moet ik een identiteitsbewijs meenemen?
Ik ben toch al lid van een bibliotheek? De medewerker van de gastbibliotheek controleert uw identiteitsbewijs om zeker te zijn dat de bibliotheekpas van u is. Zo is altijd duidelijk wie welke materialen heeft geleend. 

6. Identiteitsbewijs, welk
Wat geldt als een geldig identiteitsbewijs?
Een geldig paspoort en geldige identiteitskaart, in sommige bibliotheken ook een geldig Nederlands rijbewijs. Vraag de gastbibliotheek vooraf welk document u moet meenemen. 

7. Lidmaatschap opzeggen
Ik wil mijn lidmaatschap opzeggen bij mijn eigen bibliotheek, kan ik dan toch nog blijven gastlenen?
Nee, als u uw abonnement beëindigt, dan stopt ook de mogelijkheid om te gastlenen.

8. Overstappen naar ander lidmaatschap

Ik wil overstappen naar een ander lidmaatschap bij mijn eigen bibliotheek. Kan ik dan nog blijven gastlenen?

Veel lidmaatschap geven toegang tot gastlenen, maar niet alle. Dit kunt u het beste even navragen bij uw eigen thuisbibliotheek.

9. Verlengen gastlidmaatschap
Moet ik elk jaar gastlenen verlengen?
Ja. De inschrijving van een gastlener bij ons dient jaarlijks te worden gecheckt. Dus vanaf het moment dat een gastlener wordt ingeschreven is het abonnement bij Bibliotheek Den Haag 12 maanden geldig, mits de thuisbibliotheek deze niet blokkeert - daarna moet opnieuw worden gecheckt of u nog lid bent bij uw thuisbibliotheek. Dit kunt u laten doen bij de klantenservice van een van de bibliotheken in Den Haag.


10. In elke bibliotheek
Kan ik nu bij elke bibliotheek in Nederland gastlenen?
U kunt gastlenen bij alle openbare bibliotheken in Nederland.

11. In meerdere bibliotheken gastlenen
Mag ik in meerdere bibliotheken gastlenen?
Ja, u mag in meer gastbibliotheken gastlenen. U moet zich voor gastlenen wel bij het eerste bezoek aan elke gastbibliotheek apart even inschrijven.

12. Ook in België of Duitsland
Ik woon vlak bij de grens. Kan ik nu ook in België gastlenen?
Gastlenen kunt u in Nederland. Wellicht kunt u wel gewoon lid worden van een bibliotheek in België.

13. Kosten inschrijven
Wat kost het inschrijven van gastlenen?
In principe is gastlenen gratis. Sommige bibliotheken vragen voor een nieuwe pas inschrijfgeld (veelal is dat dan een paar euro). Informeer hiernaar bij de gastbibliotheek.

14. Kosten lenen
Wat kost het lenen met gastlenen?
Veel materialen kunt u gratis lenen. Voor sommige materialen kan een bedrag per uitlening gelden. Dit hangt af van de uitleenvoorwaarden van de gastbibliotheek. Informeer hiernaar bij de gastbibliotheek.

15. Hoeveel materialen lenen
Hoe kan ik zien hoeveel boeken ik kan lenen met mijn gastlidmaatschap bij de gastbibliotheek?
Daarvoor gaat u naar de website van uw gastbibliotheek en kijkt daar naar Abonnementen of Leenvoorwaarden. Het aantal staat los van het aantal dat u in uw eigen thuisbibliotheek mag lenen.

16. Overzicht geleende materialen
Hoe kan ik zien hoeveel boeken ik heb geleend bij mijn gastbibliotheek?
Daarvoor gaat u naar de website van uw gastbibliotheek en logt daar in.

17. Uitleentermijn
Hoe lang mag ik de materialen lenen?
De periode dat u materialen in huis mag hebben, hangt af van de uitleenvoorwaarden van de gastbibliotheek. U vindt deze op de website van de gastbibliotheek.

18. Verlengen
Hoe kan ik bij de gastbibliotheek verlengen?
Dit kunt u het beste even navragen bij uw gastbibliotheek. U vindt deze informatie ook op de website van de gastbibliotheek.

19. Reserveren
Hoe kan ik bij de gastbibliotheek reserveren?
Dit kunt u het beste even navragen bij uw gastbibliotheek. U vindt deze informatie ook op de website van de gastbibliotheek.

20. Elders ophalen
Kan ik materialen in mijn eigen bibliotheek reserveren en ophalen in de gastbibliotheek, of omgekeerd?
Dit is niet mogelijk, maar ook niet nodig, u kunt materialen ophalen bij de bibliotheek waar u ze hebt gereserveerd.

21. Waar inleveren?
Mag ik boeken die ik in een gastbibliotheek heb geleend, inleveren bij mijn eigen bibliotheek? En andersom?
Dit is nog niet mogelijk, u moet de geleende materialen inleveren bij de bibliotheek waar u ze hebt geleend. Op termijn wordt dit wel mogelijk gemaakt.

22. Inleverattentie
Kan ik ook voor de materialen uit de gastbibliotheek een inleverattentie krijgen?
Dit hangt af van de gastbibliotheek. Als de gastbibliotheek deze mogelijkheid aanbiedt, kunt u dit aanvragen bij de gastbibliotheek.

23. Te laat
Ik ben te laat met inleveren bij de gastbibliotheek. Wat moet ik nu doen?
Lever uw boeken of andere materialen zo snel mogelijk in bij de gastbibliotheek. De hoogte van de boete hangt af van de voorwaarden van de gastbibliotheek.

24. Hoeveel boete
Hoe kan ik zien hoeveel boete ik heb bij de gastbibliotheek?
Daarvoor gaat u naar de website van uw gastbibliotheek en logt daar in.

25. Betalen met pas in gastbibliotheek
Kan ik betalen met de pas van mijn gastleenbibliotheek?
De bibliotheekpas is in principe niet bedoeld om mee te betalen. In uw gastbibliotheek gelden de regels van de gastbibliotheek.

26. Gratis internetten
Kan ik ook gratis internetten met mijn Gastleenpas in de gastbibliotheek?
Bij sommige bibliotheken kan iedereen gratis internetten, bij andere kost dat geld. Gastlenen staat daar los van, het regelt alleen het lenen.

27. Activiteiten
Kan ik in de gastbibliotheek activiteiten bijwonen tegen leden-tarief?
Nee, met gastlenen kunt u alleen materialen lenen in de gastbibliotheek. Wilt u activiteiten bijwonen die ook voor niet-leden toegankelijk zijn, dan kunt u deze natuurlijk wel bijwonen tegen het niet-ledentarief. Wilt u vaker activiteiten bijwonen in de gastbibliotheek, dan kunt u een compleet abonnement van deze bibliotheek overwegen.

28. Verhuizen
Ik ga verhuizen, hoe gaat dat met mijn gastleenabonnement?
Als u lid blijft van dezelfde bibliotheek, verandert er niets. U moet uiteraard wel uw nieuwe adres doorgeven. Als u lid wordt bij een andere bibliotheek, dan kunt u daar weer een abonnement nemen dat recht op gastlenen geeft. Daarna kunt u weer gastlenen bij uw gastbibliotheek (u moet zich daar wel opnieuw aanmelden).

29. Aanvragen
Ik wil een boek aanvragen bij een andere bibliotheek dan mijn thuisbibliotheek of gastbibliotheek, kan dat?
Gastlenen staat los van Aanvragen. Aanvragen doet u via uw eigen bibliotheek.

30. Vraag
Ik heb een vraag over gastlenen. Waar kan ik terecht?
Met een vraag kunt u altijd bij uw gastbibliotheek of thuisbibliotheek terecht.

31. Klacht
Ik heb een klacht over gastlenen. Waar kan ik terecht?
Met een klacht kunt u altijd bij uw gastbibliotheek of thuisbibliotheek terecht.

32. Gastbibliotheek
Waar vind ik informatie over andere bibliotheken?
Kijk op Bibliotheek.nl en vul in het zoekvenster de plaatsnaam in van de bibliotheek die u zoekt. Klik op de vestiging die u wilt bezoeken. Klik vervolgens op de link naar de website van de bibliotheek. U vindt hier onder meer het adres, de openingstijden, catalogus, uitleenvoorwaarden, activiteiten, enzovoorts.

Filter op

Filteropties
Lenen (9)

 

Reserveren

 

Klantenservice

 

Internet

Bibliotheek Den Haag