Mijn bibliotheek
Inloggen

Onthoud mijn klantnummer Let op: gebruik deze optie niet op een gedeelde of openbare computer.

PINcode vergeten?

Zoekfilters

Cursussen

Iedereen die zijn kennis wil bijspijkeren kan in Bibliotheek Den Haag terecht. Om bijvoorbeeld op de hoogte te blijven van ontwikkelingen rond internet, of om meer te weten te komen over (digitale) media. En ook voor mensen die het Nederlands beter onder de knie willen krijgen, zijn er allerlei hulpmiddelen.

Cursussen en spreekuren

De computer gebruiken, of een tablet (zoals bijvoorbeeld de iPad), is niet voor iedereen gemakkelijk of vanzelfsprekend. De bibliotheek biedt een aantal basiscursussen aan om de apparatuur en de mogelijkheden daarvan te leren kennen. Ook zijn er cursussen voor mensen die de basisvaardigheden onder de knie hebben en iets meer de diepte in willen gaan. Met een gerichte vraag of voor advies, kunt u terecht in onze spreekuren. Ook kunt u in de bibliotheek zelfstandig oefenen met diverse online oefenprogramma’s.

Taal en lezen: voor iedereen
Ook mensen die moeite hebben met lezen en schrijven, zijn zeer welkom in Bibliotheek den Haag. Want daar zijn we voor: om mensen te helpen de Nederlandse taal beter onder de knie te krijgen zodat ze er plezier in krijgen om te lezen, en te schrijven. Bij alle bibliotheekvestigingen zijn boeken en audiovisuele materialen te leen om Nederlands te leren of om de taalvaardigheid bij te spijkeren. En voor cursisten van volwasseneneducatie-instellingen organiseren we aparte bijeenkomsten.

Nederlands leren via de website
Wilt u liever via de computer uw Nederlands verbeteren? Dan kunt u via de I-bibliotheek gebruik maken van verschillende websites en programma’s. Sommige daarvan biedt de bibliotheek gratis aan en zijn in verschillende bibliotheken te volgen via een computer van de bibliotheek.

En bent u zover dat u een boek wilt gaan lezen, dan zoekt u in de collectie romans met een ‘makkelijk lezen’-sticker. Die zijn speciaal geschreven voor mensen die nog niet zo goed zijn in lezen.

Onderwijs
De bibliotheek onderhoudt intensief contact met het onderwijs. Om leerlingen van primair- en voortgezet onderwijs wegwijs te maken in de bibliotheek en hen te coachen in het zoeken en vinden van informatie, krijgen zij gedurende hun schoolloopbaan lessen en begeleiding aangeboden. In een aantal bibliotheken kunnen kinderen huiswerkbegeleiding krijgen en kunnen ze gebruik maken van een computer.

Leerlingen met een achterstand hebben onze speciale aandacht! In het kader van het Gemeentelijk Onderwijs Achterstandenbeleid (GOA) bieden we scholen voor primair en voortgezet onderwijs projecten aan op het gebied van taalontwikkeling. Bij alle activiteiten staat het belang van voorlezen en taalbevordering voorop.

- Een volledig overzicht van cursussen die je in de bibliotheek kunt volgen.

In de bibliotheek organiseren we cursussen, voor iedereen die wil leren omgaan met internet, de computer, de iPad of een andere tablet. Dat is niet nieuw, maar nog steeds wel heel actueel. Want digitalisering gaat onverminderd door! Dat betekent dat steeds meer via internet geregeld wordt. De overheid en allerlei instanties, zoals verzekeraars en banken, vragen u uw zaken ‘online’ te regelen.

Bekijk hier ons volledige cursusaanbod

Ondersteuning in de bibliotheek
Een voorbeeld van digitalisering is de belastingaangifte, die vrijwel volledig online wordt gedaan. De bibliotheek ondersteunt hierin, door belastingspreekuren en aangiftedagen te organiseren en de cursus ‘Werken met de E-overheid’ aan te bieden. Voor wie internet helemaal nog onbekend is, starten we met een eerste kennismaking.

Cursussen voor computer en tablet
Een aantal jaar geleden gebruikte bijna iedereen een computer. Nu schaffen veel mensen (ook) een tablet aan. Een iPad, bijvoorbeeld, of een ander type tablet. Begrijpelijk, want ze zijn handzaam en gebruiksvriendelijk. Of u nu een computer hebt, een laptop of een tablet, er is altijd een passende cursus voor u in het lesaanbod van de bibliotheek, op verschillende niveaus.

Individueel of klassikaal
Doordat er diverse apparaten zijn, en grote verschillen in kennis en gebruik, merken we dat onze bezoekers met heel specifieke vragen worstelen. We helpen u ook individueel, als u meer wilt weten over uw tablet, laptop, computer, of telefoon. Maar ook bij vragen over e-books en e-readers zijn we u van dienst. Er zijn spreekuren, al dan niet op afspraak, en in sommige bibliotheken kunt u terecht bij een DigiTaalpunt. Vraag in uw bibliotheekvestiging waar en wanneer u terecht kunt.

Bibliotheek Den Haag