(VOLGEBOEKT)HIP lezing: Op zoek naar sporen uit het Rampjaar: brieven van Johan de Witt

16 oktober 2023, van 10:00 tot 11:30 | Bomenbuurt

Kosten: Gratis

Hoe kun je een gebeurtenis uit het verleden reconstrueren? Welke bronnen zijn er bewaard gebleven uit een turbulent jaar van 350 jaar geleden?

Johan de Witt (1625-1672) werd 350 jaar geleden in het Rampjaar 1672 samen met zijn broer Cornelis door een menigte op gruwelijke wijze vermoord. Hoe kon een van de grootste staatsmannen die Nederland ooit gekend heeft zo van zijn voetstuk vallen?  

Schatgraven in de correspondentie
In 1653 werd Johan de Witt raadpensionaris van Holland en daarmee de belangrijkste politicus van de Republiek. Van zijn correspondentie worden op het Nationaal Archief ongeveer 35.000 brieven bewaard. Het Huygens Instituut doet er onderzoek naar. Ineke Huysman neemt u aan de hand van zijn briefwisseling mee door het turbulente jaar 1672. Zij laat zien hoe De Witt tot op het laatst vat probeerde te houden op steeds groter wordende chaos in zijn land. 

Ineke Huysman   
Ineke Huysman promoveerde bij de Universiteit van Amsterdam op een biografie over BĂ©atrix de Cusance, hertogin van Lotharingen (1614-1663). Vanaf 1989 is zij werkzaam op het gebied van elektronische bronontsluiting en automatisering.  Momenteel is zij projectmanager bij het Huygens Instituut van de Brieven van Constantijn Huygens, de Brieven van Johan de Witt en de Brieven van de Hollandse en Friese Stadhoudersvrouwen, waarbij de correspondentie wordt gedigitaliseerd en via een database ontsloten.    

Reserveren
Bent u benieuwd? Reserveer dan een plek voor deze lezing.
Bij de balie of e-mail bomenbuurt@bibliotheekdenhaag.nl of per tel 070 353 69 70