Lezing Inventief met naald en draad – mode 1940-1945(volgeboekt)

21 september 2020, van 10:00 tot 11:30 | Bomenbuurt

Kosten: Gratis

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

In 2020 is het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. In Den Haag wordt hier uitgebreid bij stil gestaan. In deze lezing vertelt kunsthistorica Saskia Kuus over mode uit de periode 1940-1945.

In de Tweede Wereldoorlog gaat textiel ‘op de bon’.  Maar textiel wordt zo schaars dat er zelfs met bonnen weinig te koop is. Veel kleding van voor de oorlog wordt daarom vermaakt en hergebruikt. Kranten en damesbladen staan vol met tips hoe je van bijvoorbeeld een herenpak een mantelpakje kunt maken. Parachutestof wordt gebruikt voor doop- of trouwjurken. Na de oorlog worden ‘bevrijdingsrokken’ gemaakt van patchwork waarin de draagster haar hele geschiedenis vertelt.   

Saskia Kuus studeerde kunstgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Leiden, waar zij zich specialiseerde in kostuumgeschiedenis. Zij schreef onder andere het boekje Baden en flaneren aan zee – Badcultuur en strandmode op Scheveningen sinds 1818. In 2018 was zij gastconservator voor de tentoonstelling Groeten uit Scheveningen in het Haags Historisch Museum.

Wilt u bij deze lezing aanwezig zijn? Reserveren is verplicht. Met inachtneming van de 1,5 meter maatregel kunnen aan deze activiteit 10 personen deelnemen.
Reserveren kan telefonisch: 070 353 69 70
of per mail: bomenbuurt@bibliotheekdenhaag.nl

Bibliotheek Den Haag organiseert vanaf 15 juni weer verschillende activiteiten in de bibliotheken. Uw veiligheid is belangrijk. We zorgen er dan ook voor dat u 1,5 meter afstand kunt houden, en treffen aanvullende hygiëne-en beschermingsmaatregelen. Het is verplicht om te reserveren, omdat een beperkt aantal mensen tegelijk in de bibliotheek kan zijn. Blijf thuis als u symptomen heeft die kunnen wijzen op besmetting met het coronavirus, zoals verkoudheid, koorts en hoesten.  

 

Afbeelding: Modeprent van een vrouw in een groene japon, ca. 1942.
Rijksmuseum Amsterdam, bruikleen van de Collectie M.A. Ghering-van Ierlant