Online collegereeks Oud Geleerd Jong gedaan: Let op uw woorden

23 april 2021, van 12:00 tot 13:00 | Bouwlust

Kosten: Gratis

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Tijdens de collegereeks 'Let op uw woorden' van vier colleges neemt Katja van Rooten, studentdocent Oud Geleerd Jong Gedaan u mee in de wondere wereld van taal. Hoe taal soms gebruikt wordt om ons naar een bepaalde conclusie te sturen, wat is de kracht van een goede debatter, heeft iedere beroepsgroep zijn eigen taal.

Het eerste college heeft de titel 'De sturende kracht van taal'. In dit college zien we hoe we door taal altijd naar een bepaalde conclusie sturen, zonder dat we ons hier altijd even goed bewust van zijn. Waarom denken we bijvoorbeeld dat iemand geslaagd is als hij
een tentamen bijna heeft gehaald en waarom roept een zin als ik ben geen leugenaar juist het tegenovergestelde beeld op? In dit college zien we hoe onze woordkeus ons beeld van de werkelijkheid beïnvloedt.

Het tweede college heeft als titel 'Spreken is zilver, het publiek is goud'. Er zijn verschillende soorten sprekers, zoals politici, veroordeelden of sprekers op een bruiloft. Maar allemaal hebben ze hetzelfde doel: het publiek overtuigen van hun eigen boodschap door dit publiek voor zich in te nemen. In dit college zal worden uitgelegd hoe sprekers hun publiek voor hen proberen te interesseren en hoe ze die aandacht vast kunnen houden. Eeuwenoude verschijnselen als het inspelen op emoties en het gebruik van humor komen voorbij, maar ook moderne verschijnselen als framing worden uitgelegd.

Het derde college in deze reeks heeft de titel 'Discussiëren is te leren' en behandelt een aantal principes van het voeren van verschillende soorten discussies zoals een politiek debat, een rechtszaak of een alledaags conflict over het ongevraagd opdrinken van de laatste melk. Er wordt uitgelegd welke fasen een ideale discussie meestal doorloopt, welke rol beleefdheid speelt en wat er in ieder geval écht niet kan worden gezegd. Als laatste kijken we naar verschillende manieren om iemands onschuld te verdedigen in een rechtszaak, waar in een alledaagse discussie ook het een en ander van te leren valt.

Het vierde en laatste college in de reeks heet 'Als ik dit nu eens zeg', dan gebeurt er dat en hierin zien we hoe taal iets kan veranderen in de wereld. Zo gelden trouwgeloftes zodra ze zijn uitgesproken en worden eden nog steeds mondeling afgelegd. Maar als iemand opmerkt dat het warm in een kamer is en de toehoorder hierna het raam opent, dan kunnen we óók zeggen dat er door taal iets in de wereld is veranderd. Hoe kan het eigenlijk dat iemand zo’n opmerking opvat als een reden tot handelen? En waarom is  het gek als we een vraag als ‘weet u wanneer dit huis gebouwd is’ beantwoorden met ‘ja’? Met voorbeelden van onder andere Herman Finkers zullen we zien dat we vaak meer zeggen met onze uitspraken dan op het eerste gezicht lijkt.


 

Reserveren is noodzakelijk

Wij hopen u te mogen ontvangen in bibliotheek Bouwlust als de coronamaateregelen versoepeld zijn. U kunt reserveren door u aan te melden bij de balie van bibliotheek Bouwlust of bellen 070-752 6666, of door een mail te sturen naar mailto:ouderenindewijk@denhaag.nl of één van onze gastvrouwen te bellen: Suzanne van de Kerk 070-353 2966. Suzanne is dinsdagmiddag en donderdagmiddag goed  bereikbaar of Patricia Haimé 070-353 3640. Patricia is maandag en vrijdag goed bereikbaar.

Indien de COVID-19 maatregelen nog niet versoepeld zijn, zijn de colleges online te volgen. Het college is via Zoom. Als u zich aanmeldt ontvangt u een week voorafgaand aan het college een handleiding met een korte duidelijke uitleg over het downloaden van Zoom. Van te voren ontvangt iedereen een Zoom uitnodigingslink per e-mail.

Om mee te doen heeft u één van deze apparaten nodig: een laptop, tablet, smartphone met camera en microfoon en een internetverbinding.

Het blijft verplicht te reserveren

Bibliotheek Den Haag en Oud Geleerd Jong Gedaan (OGJG) volgen de richtlijnen van het RIVM en het Ministerie van VWS.
De collegereeksen zijn een initiatief van OGJG, interactieve colleges voor senioren gegeven door studenten. Voor meer informatie over de colleges van OGJG kijk op www.oudgeleerdjonggedaan.nl