'Boodschap aan de bevolking van Den Haag' - Het bombardement op het Bezuidenhout

12 maart 2020 | Studio B, etage 1, Centrale Bibliotheek, stadhuiscomplex, Spui 68, Den Haag

Kosten: gratis

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Lezing van het Haags Gemeentearchief over het hoe en waarom van het bombardement op het Bezuidenhout.

Haags inferno

Op 3 maart 1945 bombardeerde de Britse Tweede Tactische Luchtmacht de Haagse woonwijk Bezuidenhout. Dit bombardement was bedoeld voor de Duitse V-2 raketten die verscholen waren opgesteld in het Haagsche Bos om gelanceerd te worden op Londen. In deze mislukte poging om de Duitse luchtaanvallen op Groot Britannië een halt toe te roepen, zette de Royal Air Force zwaarder materieel in dan tot dusver gebruikelijk. Het Bezuidenhout werd zwaar getroffen. Meer dan vijfhonderd-vijftig mensen stierven in de vuurzee waarvan velen door de intense branden niet meer te identificeren waren. Ruim twee-honderdvijftig Hagenaars raakten zwaar gewond en duizenden dakloos.

Carlo Tinschert

Sinds het bombardement verschenen er regelmatig opvallende berichten in kranten, zonder bronvermelding, over de oorzaken van het mislukte bombardement. Daarom vroeg Stichting 3 maart 1945 de Haagse historicus Carlo Tinschert in 2003 om onderzoek te doen naar de oorzaken van het mislukte bombardement.

De feiten op tafel na zeventig jaar

De onderzoeksopdracht luidde ‘uit te zoeken óf er wat te vinden was, en hoe het nu precies zat’. Een correcte bronvermelding was van groot belang: zo ontstond er een verhaal dat was te bewijzen, waarop andere onderzoekers op konden voortborduren. Uiteindelijk koste dat brononderzoek twee jaar. Archiefstukken zijn aangevuld met informatie uit boeken, tijdschriften en enkele websites. Het belangrijkste was echter de welwillende hulp die Carlo Tinschert verkreeg van vele nabestaanden en andere betrokkenen. Zonder hen was het resultaat, een uitvoerig boek getiteld ‘Boodschap aan de bevolking van Den Haag’, nooit geworden tot wat het nu is.

Praktisch

Deze lezing vindt plaats op donderdag 12 maart van 17.30 tot 18.30 uur, Studio B op de 1e etage van de Centrale Bibliotheek aan het Spui. Er is een beperkt aantal plekken: aanmelden is verplicht via aanmeldinglezingHGA@denhaag.nl