175 jaar Pulchri Studio

18 mei 2022 | Studio B, eerste etage Centrale Bibliotheek, Spui 68, stadhuiscomplex Den Haag

Pulchri Studio; 'door studie van het schone' tot een kunstwerk komen. Dát is de betekenis van de naam en de functie van de beroemdste kunstgalerie van Den Haag en misschien wel van Nederland. Pulchri Studio was de thuishaven van de wereldberoemde Haagse School schilders die hun faam verwierven door nauwkeurige studie van de schoonheid in de natuur. Lezing over de geschiedenis van Pulchri Studio.

Inspiratie uit Parijs

Het zal rond 1846 zijn geweest toen een aantal Haagse kunstenaars, van het pas opgerichte tekencollege, naar Parijs vertrokken om met eigen ogen te aanschouwen wat de nieuwe ontwikkelingen (School van Barbizon) in de beeldende kunsten waren. Eenmaal daar ontdekten zij dat er getekend werd naar levend model. Dat wil zeggen dat er een geheel naakte joffer op een canapé werd gedrapeerd om deze vervolgens op papier anatomisch te verbeelden. Dat wilden zij in Den Haag ook realiseren en vonden een plek in het rijtuigschildersatelier van Lambertus Hardenberg Sr. aan de Uilenbomen in Den Haag… de rest is geschiedenis.

Groepsfoto Pulchri leden op de kegelbaan van het Hofje van Nieuwkoop (1867)

Frans de Leef

De beeldend kunstenaar Frans de Leef - bekend van o.a. Haagse stadsgezichten - is werkend lid van Pulchri Studio en mocht, na zitting te hebben gehad in meerdere commissies, van 2015 t/m 2019 als bestuursvoorzitter leiding geven aan dit Schilderkundig Genootschap. Voorts is en was hij, meestal op de achtergrond, betrokken bij de vele culturele initiatieven en organisaties die onze stad rijk is.

Frans de Leef voor Pulchri Studio (2022)

Aanmelding

De lezing vindt plaats op woensdag 18 mei van 12.30 tot ca. 13.15 uur in Studio B, eerste etage Centrale Bibliotheek, Spui 68, stadhuiscomplex te Den Haag. Deze lezing is gratis en voor iedereen toegankelijk. Aanmelding is verplicht en kan via een mailtje naar aanmeldinglezingHGA@denhaag.nl