Schoonheid, verdriet en angst in de muziek, van Bach tot Rap

27 november 2022, van 14:00 tot 15:00 | Centrale Bibliotheek, 5e verdieping, Podium B

Kosten: Gratis

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

In deze lecture-performance met veel live-muziek nemen celliste Jacqueline Hamelink en filosoof Arthur Kok je mee in de emotionele wereld van de muziek.

Waarom raakt muziek ons zo? Welke technieken gebruiken componisten en artiesten op ons emotioneel in beweging te brengen? En is dat soms niet gevaarlijk, bijvoorbeeld als muziek met gewelddadige beelden en teksten gepaard gaat? Met de cello in de hand nemen we je mee in de roerige wereld van de muzikale emoties: het eeuwenoude dualisme tussen ‘goede’ en ‘kwade’ muziek, de opmerkelijke rol die retorica speelt in de Westerse muziek en dat muziek maken
om emoties te laten ervaren allerminst vanzelfsprekend is. Onderweg ontdek je dat klassieke muziek veel minder verschilt van de hedendaagse drillrap dan je misschien zou denken. Zo heb je nog nooit naar muziek geluisterd.

Jacqueline Hamelink is celliste-performer en artistiek leider van Sounding Bodies. Sounding Bodies gelooft in de kracht van muziek als middel om te verbinden en gebruikt muziek om mensen weer echt contact te laten maken met zichzelf en anderen.

Arthur Kok is gepromoveerd filosoof met een grote liefde voor muziek. Hij was redacteur en medeauteur van het in 2021 verschenen boek Bewegen en bewogen worden. Retorisch handelen in taal, beeld en muziek bij Valkhof Pers in de annalen van het Thijmgenootschap.

 

Aanmelden

Aanmelden kan via de knop hieronder. Mocht je onverhoopt toch niet kunnen komen, mail dan naar programmeringcb@denhaag.nl.

Tickets