College Vrije Academie - Juffertjes in het groen

29 maart 2023, van 13:30 tot 15:30 | Centrale Bibliotheek, 4e verdieping, Dok B

Kosten: €229,-

Treed in de voetsporen van toonaangevende tuinvrouwen en zie de wilde, aangelegde natuur met andere ogen!

De titel van deze reeks verwijst naar de plant Nigella Damascena (ranonkel) maar ook naar de vrouwen die hun leven wijdden aan alles wat groeit en bloeit of zich door Flora lieten inspireren bij het beoefenen van hun kunst. Het zal u niet verbazen dat ook in de geschiedenis van plant- en tuinkunde de invloedrijke rol van vrouwen lang onderbelicht is geweest. Terwijl juist de tuin vrij toegankelijk was als terra incognita, laboratorium en atelier. Juist in het groen konden vrouwen baanbrekend werk doen. 

Wat zag de vroegmiddeleeuwse Hildegard van Bingen in de natuur? Hoe lukte het de zeventiende-eeuwse Agnes Block om in koude Hollandse grond een ananas te kweken? Welke politieke boodschap stopte Koningin Caroline in haar tuinontwerpen? Waaraan herken je de tuinen van Mien Ruys? Aan de hand van deze vrouwen komen (tuin)geschiedenis, kunst, muziek en literatuur van de vroege Middeleeuwen tot aan de huidige tijd aan bod.

Deze achtdelige collegereeks van de Vrije Academie is als een wandeling door kassen, velden en parken. Van Hildegard von Bingen tot Maria Sibylla Merian en van Vita Sackville-West tot Mien Ruysch: hoe hebben zij onze kijk op alles wat groeit en bloeit beïnvloed? Kunsthistorica Cécile Verburg neemt u mee door de geschiedenis van plant en tuin.

Interessant voor tuinliefhebbers met én zonder groene vingers!

Meld je hier aan