Cornélie Noordwals Joodse romans en het antisemitisme rond 1900

27 mei 2020 | Studio B, eerste etage, Centrale Bibliotheek, Spui 68, Den Haag

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Lezing georganiseerd door het Haags Gemeentearchief over antisemitisme aan het begin van de twintigste eeuw en de uitdrukking daarvan in de romans van de immens populaire schrijfster Cornélie Noordmans.

Toename aantal Joodse Hagenaars

Vanaf het begin van de twintigste eeuw tot aan de Tweede Wereldoorlog was de joodse gemeenschap uitgegroeid tot 17.000 zielen. Zij vestigden zich niet langer voornamelijk in de jodenbuurt, het tegenwoordige Chinatown, maar ook in de rest van de stad, waaronder Scheveningen. Aan de Carpentierstraat en Harstenhoekweg verrezen synagoges. Intussen namen argwaan en vooroordelen tegen deze Hagenaars onder de locale bevolking toe.

Kritiek op het heersende Haags anti-joods sentiment

De bij haar leven zeer populaire Haags-Joodse schrijfster Cornélie Noordwal (1869-1928) zette zich in haar ten onrechte vergeten romans Ursule Hagen (1900) en Greet Hemming (1912) onder meer af tegen het indertijd bij delen van de Haagse bevolking heersende anti-joodse sentiment. In deze lezing zal het gaan over de manier waarop de schrijfster dit tot uiting brengt, tegen de achtergrond van het antisemitisme in de tijd van onder meer de Dreyfusaffaire en de pogroms in Oost-Europa.

Wim Tigges

Wim Tigges is oud-universitair-docent en gastonderzoeker Moderne Letterkunde bij het Leidse Onderzoeks Instituut LUCAS (Leiden University Centre for the Arts in Society). Sinds 2004 verzorgt hij ook cursussen Engelstalige letterkunde voor de Stichting Hoger Onderwijs voor Ouderen (HOVO) in Leiden, alsmede lezingen en workshops over diverse literaire onderwerpen.

Praktisch

Deze lezing vindt plaats op woensdag 27 mei van 12.30 tot 13.15 uur, Studio B op de 1e etage van de Centrale Bibliotheek aan het Spui. Er is een beperkt aantal plekken: aanmelden is verplicht via aanmeldinglezingHGA@denhaag.nl