Indisch Herinneringscentrum Boekenclub #4

Boekenliefhebbers haal je hart op! Onder leiding van Liang de Beer en Feba Sukmana kiezen we tijdens de Indisch Herinneringscentrum Boekenclubs titels met vernieuwende en schurende thema's. We bespreken de boeken uitgebreid: thema, de karakters, de achterliggende verhalen, noem maar op.
De afgelopen tien jaar is de jongste generatie zich steeds bewuster geworden van het feit dat het koloniale verleden van hun voorouders niet alleen invloed heeft op hun eigen leven, maar ook op de maatschappij in Nederland als geheel. De impact van dit verleden is tot op de dag van vandaag voelbaar.
Voor wie is de IHC Boekenclub?
Deze boekenclub biedt perspectieven voor iedereen die geïnteresseerd is in het koloniale verleden, met name in het gebied dat wij nu Indonesië noemen. Er verschijnen nog dagelijks talloze boeken over dit onderwerp. Dat brengt helderheid, maar roept soms ook vragen op. Tijdens deze boekenclub gaan wij graag hierover het gesprek met jullie aan.
Hoe word je lid van de club?
- Je moet graag boeken lezen, of luisteren.
- Het is handig als je het boek dat we hebben gekozen, alvast leest vóór de bijeenkomst. Misschien heb je zelfs tijd om de vergelijkbare titels te lezen, voel je vrij! Op de dag van de bijeenkomst bespreken we specifiek het gekozen boek en het overkoepelende thema ervan.
- Je bent niet verplicht om alle sessies bij te wonen.
- Wees gewoon jezelf en voel je welkom je mening te delen!
#4 boek: Totok Terror Corps
Auteur: Eelco Couvreur
Een schurende moeder-zoonliefde, een onderzoek naar identiteit en de helende kracht van het dansende lichaam. In het Gelderse dorpje Huissen poedert Arthurs moeder haar gezicht wit om zo Nederlands mogelijk te lijken. Ze weigert Indisch te koken en verzwijgt haar afkomst, hoewel Arthur snakt naar verhalen over de familiegeschiedenis. Dankzij zijn lievelingsoom hoort hij over hun verleden in voormalig Nederlands-Indië. Met zijn nieuwe vriend Gregory danst Arthur op gabberfeesten de spanning uit zijn lijf. Terwijl de kloof tussen hem en zijn moeder groeit, vraagt hij zich af hoe ze elkaar zijn kwijtgeraakt, maar ook weer kunnen vinden.
Hier te vinden in de bibliotheek
Reserveer een plek op de IHC website
Over de begeleiders
Liang de Beer is schrijver, redacteur en strategisch adviseur. Ze studeerde koloniale en wetenschapsgeschiedenis in Leiden. Mede vanuit haar persoonlijke achtergrond heeft ze veel belangstelling voor Indische cultuur, de Aziatisch-Nederlandse identiteit en het verrijken van de literaire wereld met nieuwe perspectieven. Ze werkt aan haar debuutroman voor Uitgeverij Chaos.
Feba Sukmana is journalist, schrijver en moderator. Ze is geboren en opgegroeid in Jakarta, Indonesië, en heeft zich tijdens haar studie aan de Universiteit Leiden gespecialiseerd in Indische letteren en postkoloniale literatuur. Feba’s werk bevindt zich op het snijvlak van taal,journalistiek, gender en literatuur. Dit jaar publiceert ze samen met Lara Nuberg een brievenbundel van Indonesisch feministisch icoon Kartini.
Boeken met vergelijkbare thema's :
-
Jan van Waveren
-
Maurice Swirc
-
Maarten Hidskes
-
Pramoedya Ananta Toer
Volgende IHC boekenclubs
- 5e editie: donderdag 16 oktober 18.30 – 20.00. Boek: Aarde der Mensen – Pramoedya Ananta Toer
- 6e editie: donderdag 27 november 18.30 - 20.00. Boek: Mevrouw mijn moeder - Yvonne Keuls
De Indisch Herinneringscentrum boekenclubs zijn een samenwerking van Bibliotheek Den Haag en het Indisch Herinneringscentrum.
