Lezing Inventief met naald en draad – mode 1940-1945

17 februari 2020, van 14:00 tot 15:30 | Centrale Bibliotheek, Cuturele Ruimte

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Modeprent van vrouw in een groene japon, ca. 1942

In 2020 is het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. In Den Haag wordt hier uitgebreid bij stil gestaan. In deze lezing vertelt kunsthistorica Saskia Kuus over mode uit de periode 1940-1945.

In de Tweede Wereldoorlog gaat textiel ‘op de bon’.  Maar textiel wordt zo schaars dat er zelfs met bonnen weinig te koop is. Veel kleding van voor de oorlog wordt daarom vermaakt en hergebruikt. Kranten en damesbladen staan vol met tips hoe je van bijvoorbeeld een herenpak een mantelpakje kunt maken. Parachutestof wordt gebruikt voor doop- of trouwjurken. Na de oorlog worden ‘bevrijdingsrokken’ gemaakt van patchwork waarin de draagster haar hele geschiedenis vertelt.  

Saskia Kuus studeerde kunstgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Leiden, waar zij zich specialiseerde in kostuumgeschiedenis. Zij schreef onder andere het boekje Baden en flaneren aan zee – Badcultuur en strandmode op Scheveningen sinds 1818. In 2018 was zij gastconservator voor de tentoonstelling Groeten uit Scheveningen in het Haags Historisch Museum.

Wilt u bij deze lezing aanwezig zijn? Reserveren kan telefonisch: 070-3534440 of of per mail: historischinformatiepunt@denhaag.nl  

 

Afbeelding: Modeprent van een vrouw in een groene japon, ca. 1942. Rijksmuseum Amsterdam, bruikleen van de Collectie M.A. Ghering-van Ierlant

Logo Historisch Informatiepunt