Lezingenserie Volksuniversiteit - Byblos

25 november 2022, van 14:00 tot 16:00 | Centrale Bibliotheek, 4e verdieping, Dok B

Kosten: €27,- (als bibliotheeklid met €5,- korting)

Eén van de grootste havensteden uit de oudheid was de stad Byblos, die nu in Libanon ligt.

Het is een oude stad: de bewoning begon 8500 jaar geleden. In deze havenstad ontmoetten volkeren uit het Nabije Oosten en het Middellandse Zeegebied elkaar: Egyptenaren, Assyriërs, Perzen, Grieken en Romeinen. De stad werd een lange tijd bewoond door de Feniciërs. Een voorloper van ons alfabet is door de Grieken van deze Feniciërs overgenomen. Byblos speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling van ons alfabet. Het Griekse woord voor boek, biblion, is van de Griekse naam van de stad afgeleid. Wij gebruiken het nog steeds in woorden als bibliotheek, bibliografie en bijbel.

In de Bronstijd was Byblos lange tijd een vazal van de Egyptische farao’s. Byblos leverde onder andere cederbomen aan Egypte. De koningen van Byblos lieten zich in die tijd in rotsgraven begraven, die in 1922 gevonden zijn.

Vanaf oktober 2022 is in het Rijksmuseum van Oudheden een grote tentoonstelling over Byblos te zien.

Aanmelden kan via de knop hieronder. Ben je lid van de Bibliotheek Den Haag? Dan krijg je €5,- korting op deze cursus. Vermeld je lidmaatschapsnummer bij de opmerkingen. Wanneer je betaalt via automatische incasso zal de korting verrekend worden bij het uitvoeren van deze incasso. Betaal je met iDeal dan zal de korting teruggestort worden.

De lezingenserie wordt gegeven door de Volksuniversiteit.