Lezingenserie Volksuniversiteit - De archeologie van Europa: Bronstijd

24 maart 2023, van 14:00 tot 16:00 | Centrale Bibliotheek, 4e verdieping, Dok B

Kosten: €41,- (als bibliotheeklid met €7,50 korting)

Vanaf ongeveer 3000 v.Chr. leerden de volkeren van Europa om wapens en werktuigen van brons te maken.

Vanuit het oosten verspreidde deze kennis zich langzaam naar het westen tot ongeveer 1000 jaar later ook in Nederland bronzen voorwerpen werden gemaakt.
Omdat brons, bestaande uit koper en tin, niet in Nederland voorkomt, moeten er lange handelsroutes zijn geweest om deze metalen door Europa te vervoeren. Uit deze tijd dateren schatvondsten, die niet alleen van brons maar ook van goud en zilver gemaakt werden. Gouden sieraden en zelfs gouden hoeden zijn teruggevonden.

Heel bijzonder is een bronzen schijf met daarop een gouden zon, maan en sterren, die illegaal opgegraven werd in het oosten van Duitsland. Deze schijf van Nebra laat zien dat mensen toen ook al de hemel bestudeerden.Tijdens de bronstijd wordt voor het eerst schrift gebruikt in Europa: in Griekenland ontstaan, waarschijnlijk onder invloed van Egypte of het Nabije Oosten, meerdere soorten schrift.

Aanmelden kan via de knop hieronder. Ben je lid van de Bibliotheek Den Haag? Dan krijg je €7,50 korting op deze cursus. Vermeld je lidmaatschapsnummer bij de opmerkingen. Wanneer je betaalt via automatische incasso zal de korting verrekend worden bij het uitvoeren van deze incasso. Betaal je met iDeal dan zal de korting teruggestort worden.

De lezingenserie wordt gegeven door de Volksuniversiteit.

Meld je hier aan