Lezingenserie Volksuniversiteit - Tuinen in de Oudheid

7 april 2023, van 14:00 tot 16:00 | Centrale Bibliotheek, 4e verdieping, Dok B

Kosten: €27,- (als bibliotheeklid met €5 korting)

In de oudheid lieten koningen van het Nabije Oosten en Egypte prachtige tuinen aanleggen.

Of de beroemde Hangende Tuinen van Babylon ooit hebben bestaan, is niet zeker, maar we weten wel zeker dat de koningen van Assyrië en Perzië tuinen en parken lieten aanleggen bij hun paleizen. Deze tuinen kennen we uit afbeeldingen en beschrijvingen. De Grieken namen het Perzische woord voor deze omheinde gebieden over als paradeisos. In veel Egyptische graven zijn afbeeldingen gevonden van prachtig aangelegde tuinen.

De Romeinen waren gek op de natuur. Dat is goed te zien in de vele schilderingen van prachtige tuinen uit de huizen van de rijkste Romeinen. Zo haalden ze de natuur binnen. In hun buitenhuizen namen ze geen genoegen met schilderingen alleen: ze lieten prachtige tuinen aanleggen met bijzondere planten en een fonteintje of kanaaltje. Beroemd zijn de tuinen van de allerrijkste Romeinen rondom Rome. Uit opgravingen weten we dat deze tuinen vol stonden met kopieën van Griekse beelden.

Veel voorbeelden van Romeinse tuinen zijn teruggevonden in de steden en villa’s, die bedekt zijn door de uitbarsting van de Vesuvius. Op een aantal plekken zijn deze tuinen gereconstrueerd, waardoor we nu een goed idee krijgen van de pracht van deze oude tuinen.

Aanmelden kan via de knop hieronder. Ben je lid van de Bibliotheek Den Haag? Dan krijg je €5,- korting op deze cursus. Vermeld je lidmaatschapsnummer bij de opmerkingen. Wanneer je betaalt via automatische incasso zal de korting verrekend worden bij het uitvoeren van deze incasso. Betaal je met iDeal dan zal de korting teruggestort worden.

De lezingenserie wordt gegeven door de Volksuniversiteit.

Meld je hier aan