Lezing Volksuniversiteit - Sterven in schoonheid

17 februari 2023, van 14:00 tot 16:00 | Centrale Bibliotheek, 4e verdieping, Dok B

Kosten: €16,- (10% korting voor bibliotheekleden)

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Al duizenden jaren verheft de vulkaan de Vesuvius zich dreigend boven de baai van Napels. Soms vuur, as en rook uitspuwend, dan weer slapend zoals de afgelopen 50 jaar.

Bijna 2000 jaar geleden had de vulkaan eeuwen geslapen. Helaas voor de omwonenden duurde deze slaap tot 24 augustus 79 n.Chr.. Op deze dag barstte de vulkaan met enorm geweld uit. Volledige steden, zoals Pompeii en Herculaneum, verdwenen onder dikke lagen as en lava.

Tijdens deze lezing bezoeken we de steden voor de uitbarsting van de vulkaan. Dat doen we aan de hand van de prachtige voorwerpen en schilderingen, die op dit moment in het Drents Museum in Assen te zien zijn op de tentoonstelling Sterven in schoonheid.

In de door as bedekte steden vonden archeologen bronzen beelden, gouden sieraden en kleurrijke schilderingen. Een beroemd voorbeeld is een geschilderd portret van de bakker Terentius Nero en zijn vrouw. Zij laten zien dat zij geletterd zijn door een papyrusrol en een wassen schrijftafeltje vast te houden.

Aanmelden kan via de knop hieronder. Ben je lid van de Bibliotheek Den Haag? Dan krijg je 10% korting op deze cursus.  Vermeld je lidmaatschapsnummer onderaan op het inschrijfformulier in het vakje 'Pasnummer'; de korting wordt dan automatisch verwerkt.

De lezing wordt gegeven door de Volksuniversiteit.

Meld je hier aan