Lezingenserie Volksuniversiteit - Grondslagen van de ethiek

28 februari 2023, van 14:30 tot 16:00 | Elke week | Centrale Bibliotheek, 4e verdieping, Dok B

Kosten: €70,- , voor bibliotheekleden met €7,- korting

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

De serie bestaat uit vijf bijeenkomsten, waarin steeds twee van de Tien Geboden uit het boek van Savater centraal zullen staan.

‘Nu de wereld volop bezig is haar weg te zoeken in de 21ste eeuw, lijkt het misschien ouderwets of zonde van de tijd om na te denken over de geldigheid en waarde van de Tien Geboden. Toch laten die dekselse Tien Geboden ons na al die tijd nog steeds niet los en duiken ze overal voortdurend weer op’, aldus Fernando Savater in de inleiding van zijn boek Grondslagen van de ethiek. Een boek over ethiek in de moderne wereld, over zijn visie op de kern van alle filosofie: de dilemma's van de mens tegenover de vraagstukken van goed en kwaad. Hij doet dat aan de hand van de aloude Tien Geboden (ook wel: de Tien Woorden). Dit leidt tot onverwachte, verontrustende, maar ook vrolijke inzichten, die leiden tot een hartstochtelijk pleidooi voor de mens als de maat der dingen.

De cursus bestaat uit vijf bijeenkomsten, waarin steeds twee van de Tien Geboden uit het boek van Savater centraal zullen staan. Deze worden omlijst met de nodige achtergrondinformatie over de Bijbelse Tien Geboden, waarbij ethische dilemma’s in actuele voorbeelden worden uitgewerkt. Tijdens verscheiden bijeenkomsten kijken we bij één van de Tien Geboden naar (fragmenten) van de gelijknamige films uit de Dekaloog-reeks van Krzysztof Kieslowski.

Als lid van de Bibliotheek Den Haag, ontvang je 10% korting op deze lezingenserie. Vermeld je lidmaatschapsnummer onderaan op het inschrijfformulier in het vakje 'Pasnummer'; de korting wordt dan automatisch verwerkt.

Inschrijven