Lunchlezing: Slavernijgeschiedenis van Den Haag, de persoonlijke dimensie van historisch onderzoek

19 april 2023, van 12:30 tot 13:15 | Centrale Bibliotheek, Podium B (5de verdieping)

Kosten: gratis

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Het onderzoek naar het koloniale verleden en de slavernij raakt ons allemaal. Raymund Schütz vertelt over wat onderzoek hem leert over zijn eigen familiegeschiedenis en over de complexiteit van dit thema in het algemeen.

Slavernijverleden als spiegel
Het onderzoek van Raymund Schütz richt zich op de bestuurlijke connecties en geldstromen binnen het koloniale netwerk. Hoe word je als academisch historicus geconfronteerd met je menselijke spiegelbeeld en wat is daarvan het gevolg voor je benadering als onderzoeker?

Raymund Schütz
Raymund Schütz is senior onderzoeker bij het Haags Gemeentearchief. Hij promoveerde in 2016 op het proefschrift Kille mist. Het Nederlandse notariaat en de erfenis van de oorlog. Verder publiceert hij regelmatig over de Holocaust, oorlogsarchieven en de oorlogsgeschiedenis van het notariaat. Met Joelle Glerum schreef hij het hoofdstuk ‘Den Haag: De koloniale handelsgeest en de bestuurlijke mentaliteit 1600-1940’ in E. Captain, G. Oostindie en V. Smeulders, Het koloniale en slavernijverleden van hofstad Den Haag (Amsterdam 2022).

Aanmelden 
Deze lezing is gratis en voor iedereen toegankelijk. Graag aanmelden via onderstaande knop.

Aanmelden

Foto: Robin Butter