Lunchlezing: Hoe kwam Mondriaan's Victory Boogie Woogie in Den Haag terecht? (Volgeboekt)

8 november 2023, van 12:30 tot 13:15 | Centrale Bibliotheek, Podium B (5de verdieping)

Kosten: gratis

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

De beroemde schilder Piet Mondriaan, één van de oprichters van De Stijl, woonde sinds 1940 in New York. Hij stierf in de vroege ochtend van 1 februari 1944. Het laatste schilderij waar Piet Mondriaan aan werkte was de Victory Boogie Woogie. In 1997 werd dit schilderij door de Nederlandse Stichting Nationaal Fonds Kunstbezit voor 82 miljoen gulden gekocht van een particuliere eigenaar, de heer S. Newhouse uit New York.

Aankoop

Stef de Niet was eind jaren 1990 bestuursadviseur van Louise Engering, destijds wethouder Cultuur & Financiën. Hij heeft het proces van de aankoop van de Victory Boogie Woogie van zeer dichtbij meegemaakt en hij kan er bijzonder smakelijk over vertellen.

Een cadeau voor alle Nederlanders

De Nederlandsche Bank wilde bij de overgang van de Nederlandse gulden naar de Europese euro een gebaar maken voor het Nederlandse volk. Daarom schonk de Bank aan de Nederlandse Stichting Nationaal Kunstbezit de middelen om het werk aan te kopen. De Victory Boogie Woogie is eigendom van de Staat der Nederlanden. Officieel wordt het beheerd door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en het schilderij is in langdurige bruikleen gegeven aan het Kunstmuseum Den Haag.

Stef de Niet

Stef de Niet (1949 Scheveningen), woont sinds enkele jaren in Rhenen. In zijn werkzame leven heeft Stef voornamelijk bij de gemeente Den Haag gewerkt, onder meer als beleidsmedewerker in Jeugd en Verslavingszorg, als bestuursadviseur van de wethouder Cultuur en Financiën en als hoofd publieksvoorlichting. Daarnaast deed Stef projecten op scholen gericht op de sociale en emotionele ontwikkeling van jeugd.

Foto:
De Victory Boogie Woogie in het Kunstmuseum, 2005. Foto DSO (Willem Vermeij)

Deze lezing wordt georganiseerd door het Haags Gemeentearchief.

Aanmelden