Lunchlezing Geheimen van het Haagse Bos (volgeboekt)

11 oktober 2023, van 12:30 tot 13:15 | Centrale Bibliotheek, Podium B (5de etage)

Kosten: gratis

In deze lezing vertelt historicus Ronald A. van der Spiegel verhalen over het Haagse Bos die niet in de geschiedenisboeken staan maar wel zo leuk zijn. Of triest…

‘In het bos daar zijn de jagers’.

Werd er wel gejaagd in het Haagse Bos? De graaf van Holland sloeg de bal in het Haagse Bos. Hoe ging dat? Wat is het verhaal achter het Hoerenpad? Wat deden de priesters in het Haagse Bos? En de konijnen? Wat was Veynsterster? Wat was de alvenberg? Wat waren hangen en stoven? Wie was Simon Dirksz?

Het Haagse Bos

Het Haagse Bos is een bos in Den Haag, dat kadastraal loopt vanaf het Malieveld tot aan Landgoed Reigersbergen. Het is een gebied van ongeveer 100 hectare en was in de vroege middeleeuwen onderdeel van een groot oerbos dat zich langs de kust uitstrekte van 's-Gravenzande tot Alkmaar.

Ronald A. van der Spiegel

Ronald A. van der Spiegel (1954) heeft na zijn geschiedenisstudie nooit als historicus gewerkt maar andere dingen gedaan. Ondertussen heeft hij al ruim 25 jaar archiefonderzoek achter de rug naar de geschiedenis van zijn woonplaats Den Haag voor de periode 14e-16e eeuw en noemt zich daarom historicus. Zijn vrije tijd vult hij verder met bestuurslidmaatschappen van de stichtingen Escamp voor Vrouwen en Carillion Den Haag.

Afbeeldingen

Het Herepad in het Haagse Bos gezien naar de Konings of Bosbrug. Links de boswachterswoning. Een aquarel die Hendrik Pothoven in 1782 maakte. (collectie HGA)
Kaart van het 'Haagse Bos' uit 1712 die in 1825 door I.L. Loke is nagetekend. (collectie HGA)

Deze lezing wordt georganiseerd door het Haags Gemeentearchief.