Meanings of Mandela

17 mei 2022, van 19:30 tot 21:30 | Centrale Bibliotheek

Kosten: Gratis

Nelson Mandela wordt wereldwijd gezien als moreel icoon en voorvechter in de strijd tegen onderdrukking en discriminatie. Wat is zijn betekenis en invloed (geweest) in het Zuid-Afrika van zijn opvolgers Mbeki, Zuma en Ramaphosa? En hoe doe je recht aan zijn nalatenschap met inachtneming van de kritiek die er ook bestaat op Mandela’s fouten en tekortkomingen?

In deze lezing vertelt Nelson Mandela’s voormalig persoonlijk archivaris professor Verne Harris over hun samenwerking. Hij zal laten zien hoe Mandela’s kernwaarden en principes zijn vertaald in het nieuwe Zuid-Afrika, de gedroomde regenboog-natie die inmiddels zware stormen doorstaat onder zijn president-opvolgers.

Kritiek op Madiba

Professor Harris zal ook re­flecteren op de na Mandela’s overlijden losgebrande discussies over Madiba als ‘verkoper’ van een gepolijst verhaal en ook op de kritiek uit feministische hoek op de patriarch Mandela. Vervolgens gaat hij in op de huidige stand van zaken in Zuid-Afrika en neemt hij u mee in wat volgens hem een gepaste omgang met Mandela’s gedachtegoed in de Zuid-Afrikaanse samenleving zou zijn.

Memory Work

Na de lezing zal erfgoedexpert dr. Riemer Knoop in gesprek gaan met professor Harris. Hierbij is voldoende ruimte voor het publiek om vragen te stellen. Professor Verne Harris leidt nu het ‘Leaderschip and Knowledge Development’ van de Nelson Mandela Foundation in Johannesburg. Daarvoor was hij adjunct-directeur van de National Archives of South Africa en oprichter van het ona‑ankelijke South African History Archive. Hij deed onderzoek voor de Waarheidscommissie in Zuid-Afrika. Met zijn kennis van archieven en van ‘Memory Work’ ondersteunt Harris wereldwijd slachtoers van geweld en machtsmisbruik.

Aanmelden

Aanmelden is noodzakelijk in verband met beperkte ruimte. Reserveer gratis via email (sandra.kappert@denhaag.nl). Bij grote belangstelling zal de lezing ook per livestream te volgen zijn. Na aanmelding ontvang je een link die je toegestuurd krijgt.