Soldaat in Indonesië: Haagse connecties

25 maart 2020 | Studio B, etage 1, Centrale Bibliotheek, Spui 68, Den Haag

Kosten: gratis

Lezing van het Haags Gemeentearchief over de verwachtingen, ervaringen en herinneringen aan de koloniale oorlog in voormalig Nederlands Indië (1945 - 1949) en de terugkeer in Nederland

Oorlog aan de verkeerde kant van de geschiedenis

In de jaren 1945-1949 voerde Nederland een laatste grote koloniale oorlog in Indonesië, dat al in 1945 de onafhankelijkheid had uitgeroepen. Over de verwachtingen, ervaringen en herinneringen aan deze oorlog en de terugkeer in Nederland publiceerde Gert Oostindie 'Soldaat in Indonesië, 1945-1950; Getuigenissen van een oorlog aan de verkeerde kant van de geschiedenis' (2015, zesde druk 2018). In deze lezing vertelt hij over zijn boek en gaat hij in op een aantal Haagse connecties.

Pak aan in Indië!

Het wervingsaffiche is ontworpen in 1945 door tekenaar, illustrator, kunstschilder en boekbandontwerper Frits van Bemmel en vormt onderdeel van de collecties van het Haags Gemeentearchief.

Gert Oostindie

Prof. dr. G.J. (Gert) Oostindie is directeur van het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV-KNAW) en hoogleraar Koloniale en postkoloniale Geschiedenis aan de Universiteit Leiden. Hij publiceerde zo’n dertig boeken over de Caribische geschiedenis en de koloniale en postkoloniale geschiedenis van Nederland. Hij geeft thans leiding aan een onderzoek naar de koloniale en slavernijgeschiedenis van de gemeente Rotterdam en werkt mee aan een groot onderzoek naar de oorlog in Indonesië, 1945-1949, gefinanicierd door de rijksoverheid en uitgevoerd door het KITLV, het Haagse Nederlands Instituut voor Militaire Historie en het NIOD.

Praktische informatie

Wanneer: woensdag 25 maart van 12.30 tot 13.15 uur
Waar: Studio B op de 1e etage van de Centrale Bibliotheek aan het Spui
Toegang: gratis, wel even aanmelden via aanmeldinglezingHGA@denhaag.nl