Solo & Happy?! | Het Grote Eenzaamheidsdebat

14 februari 2020, van 17:00 tot 18:30 | Centrale Bibliotheek | Studio B | SPUI68

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

"In Den Haag voelt 52 procent van de mensen zich eenzaam". Eenzaamheid is een complex en omvangrijk vraagstuk. Met het debatpanel gaan we in op dilemma's en inzichten rond eenzaamheid als 'Wanneer wordt alleen eenzaam?' 'Wanneer is eenzaamheid een probleem en wanneer een niet mis te verstane boodschapper?' 'Is toenemende eenzaamheid het onvermijdelijke gevolg van demografische ontwikkelingen?' 'Wat doen we aan het taboe rond eenzaamheid?' en 'Wat kenmerkt Den Haag en hoe pakt de stad het eigenlijk aan?' Luister of praat mee!

Debatpanel

Jenny Gierveld, emeritus hoogleraar sociologie en doet al 50 jaar onderzoek naar eenzaamheid.

Murat Isik, schrijver van onder meer het in 2018 met de Libris Literatuurprijs bekroonde 'Wees Onzichtbaar'. 

Ines Gaston, klinisch psycholoog, internationaal spreker en mental mentor voor change makers.

Sander Ritman en René Waterreus, oprichters van de School voor Eenzijn. De School voor Eenzijn is een community waarbinnen leden van elkaar leren over existentiele eenzaamheid en hoe dit om te keren.

Femme ter Haar, maker van de geanimeerde documentaire Uitzicht (2019) over eenzaamheid. In haar film onderzoekt, bevraagt en verbeeldt Ter Haar het begrip eenzaamheid vanuit uiteenlopende perspectieven. Ter Haar studeerde in 2018 af aan de HKU.

 

Praktisch

Het debat vindt plaats op vrijdag 14 februari in de Centrale Bibliotheek aan het Spui in Studio B op de eerste verdieping. Inloop vanaf 16.30. Start om 17.00. Einde rond 18.30 met na afloop een borrel. Toegang is gratis. Reserveren verplicht via bovenstaande aanmeldknop. Op de tweede etage van de Centrale Bibliotheek is de tentoonstelling 'Solo&Happy?!' te zien. Het debat wordt georganiseerd in samenwerking met de School voor Eenzijn.

Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen

De Bibliotheek Den Haag is dé plek voor persoonlijke ontwikkeling, informatie en ontmoeting. De zeventien duurzame ontwikkelingsdoelstellingen zijn de leidraad voor de debatprogrammering in de Centrale Bibliotheek Den Haag. De doelstellingen zijn in 2015 door de Verenigde Naties vastgesteld als de nieuwe mondiale duurzame ontwikkelingsagenda voor 2030. Steeds meer Hagenaren krijgen in hun dagelijks leven te maken met onderwerpen die spelen rond de ontwikkelingsdoelstellingen. Met het organiseren van debatten krijgen deelnemers kennis, duiding en vaardigheden over de zeventien doelstellingen en ontstaat een gemengd en evenwichtig beeld.