Tekenen in Vrijheid?! online debat en workshops

4 maart 2021, van 14:00 tot 15:00 | Online

Kosten: Gratis

Over dit boeiende onderwerp voeren we een debat vanuit de Centrale Bibliotheek, dat met humor wordt geleid door acteur, cabaretier en fotograaf Owen Schumacher. U kunt het online bijwonen!

Omdat wij in 2020 75 jaar VN vierden, en daarmee ook 75 jaar vrijheid, organiseerde de Centrale Bibliotheek Den Haag een tentoonstelling met werk van spotprent tekenaars uit alle delen van de wereld. 

De tekeningen in deze expositie "Tekenen in Vrijheid?!" worden begeleid door verhalen over hun achtergrond, en over de grote problemen die de makers hebben ondergaan als gevolg van publicatie van een tekening. Vaak zijn dit tekeningen die in onze ogen bijna ‘onschuldig’ overkomen. Maar waar gaat die tekening écht over, wat wordt er bedoeld? Welke beperkingen ervaren tekenaars wereldwijd in landen waar zeer uiteenlopende onderwerpen de politieke agenda bepalen en persvrijheid absoluut geen vanzelfsprekendheid is?

Op deze vragen proberen we tijdens het voor iedereen toegankelijk online debat Tekenen in vrijheid?!, en de daaraan gekoppelde online workshops voor scholieren, antwoorden te vinden.

Het debat, live gestreamd op 4 maart vanuit de Centrale Bibliotheek, wordt geleid door Owen Schumacher, acteur, cabaretier en fotograaf en afgelopen jaar jurylid van de Inktspotprijs, de prijs voor de beste politieke prent van het jaar. Deelnemers zijn Senay Ozdemir (journalist en oprichter van de Roadshow Persvrijheid), Tjeerd Royaards (tekenaar en medeoprichter van Cartoon Movement) en Ronald Bos, documentairemaker en als oprichter van Syrian Dreams (een organisatie die zich al jaren voor tekenaars uit Syrië inzet) betrokken bij de expositie in de bibliotheek. Om 20:00 uur kunt u het debat terugkijken via bieb070@home.

Aan de workshops, welke gegeven worden door Eva Hilhorst, Jip van den Toorn, Farhad Foroutanian en Tjeerd Royaards, wordt deelgenomen door scholieren van het Edith Stein College. De resultaten van de scholierenworkshops worden getoond tijdens het debat. En de tekenaars Zunar (Maleisië) en Rob Rogers (Philadelphia U.S.A.) vertellen in een interview wat tekenen in vrijheid voor hun betekent.

De expositie Tekenen in Vrijheid in de Centrale Bibliotheek is te bezoeken tot 10 mei 2021, zodra de Bibliotheek haar deuren weer voor publiek mag openen.