Tekenen in Vrijheid?!

1 december 2020 t/m 17 juni 2021 | Centrale Bibliotheek

Kosten: gratis

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

De tentoonstelling vindt plaats in het kader van het jaar waarin we 75 jaar Vrijheid en 75 jaar VN vieren en laat zien dat de vrijheid van de spotprent tekenaar is veranderd en allang niet meer vanzelfsprekend is.

Welke beperkingen ervaren tekenaars wereldwijd in landen waar zeer uiteenlopende onderwerpen de politieke agenda bepalen en persvrijheid absoluut geen vanzelfsprekendheid is? Gerenommeerde tekenaars uit alle delen van de wereld als Musa Kart, Chapatte, Zunar, Michael de Adder, Gado, Pedro X Molina, Ali Ferzat, Zapiro en Avi Katz tonen de moeilijkheden waarmee veel tekenaars worstelen.

De tekeningen in deze expositie worden begeleid door verhalen over hun achtergrond. Vaak zijn het tekeningen die in onze ogen bijna ‘onschuldig’ kunnen overkomen. Maar waar gaat de tekening écht over, wat wordt er bedoeld?
De vrijheid van de tekenaar is allang niet meer vanzelfsprekend. De laatste jaren is ook de vrijheid van de tekenaar veranderd. Dat geldt speciaal in tijden waarin Social media voor een steeds snellere verspreiding zorgen, waarmee tegelijkertijd ook de ophef rond een tekening veel sneller uit de hand kan lopen.

Een ander censuurfenomeen zien we bij kranten waar media-eigenaren in toenemende mate de inhoud sturen, Cartoonisten zijn daarbij meestal het eerste slachtoffer.
In de expositie is een apart gedeelte ingericht met de titel: Stoelen als metafoor in Syrische cartoons. De dictatuur onder Assad is altijd al overgevoelig voor kritiek, en de Syrische kunstenaars zochten naar metaforen om hun kritiek op een verborgen manier toch te laten zien. Een van die metaforen is de stoel.
Tussen de honderden cartoons is er dan ook een opvallend aantal met stoel(en) te vinden. De stoel als metafoor voor het machtsmisbruik door politici in onvrije landen.

Deze tentoonstelling toont op welke magistrale wijze de tekenaars met humor de censuur weten te omzeilen.

Met dank aan Cartoon Movement en Syrian Dreams

Afbeelding: TRIK©